În zilele de 13 şi 14 martie 2016 a avut loc în comuna Brăneşti serbarea tradiţională intitulată “Ziua Cucilor”. Obiceiul Cucilor sau Ziua Cucilor este o manifestare populară tradițională care, în fiecare an, de Lăsata Secului a Sfintelor Paști, transformă centrul localității în scena unui adevărat carnaval popular în aer liber.
Întreaga manifestare s-a desfăşurat sub egida proiectului European “Promovarea şi conservarea diversităţii în cultură şi în artă în cadrul Patrimoniului Cultural European – Manifestare tradiţională Ziua Cucilor”, derulat de Primăria Brăneşti în parteneriat cu două asociații.
În cadrul festivalului a avut loc o paradă a grupurilor de cuci pregătite de unităţile de învăţământ din localitate şi din grupurile invitate din România şi Bulgaria: Brondoşii din Cavnic, Uncheşii din Păuneşti, Cucii din Lipniţa, Lolele din Agnita, Mascaţii din Belceşti – Iaşi, Brezaiele din Domneşti, Kukerii din Kalipetrovo, Yambol şi Pernik (Bulgaria).
Pe toată perioada manifestării în incinta fostei pieţe a satului a fost amplasat Târgul meşteşugăresc de obiecte tradiţionale confecţionate de elevii unităţilor şcolare din localitate şi meşteri locali. La Căminul Cultural din localitate a avut loc un Simpozion Internaţional “Folclor fără frontiere”, dar şi diverse spectacole de teatru pentru tineri şi dansuri cu elevii din localitate şi artişti populari.
Ziua Cucilor simbolizează şi venirea primăverii, După această zi se spune ca iarna nu se va mai întoarce.