Acasă Economie ITM Ilfov o dă înainte cu prevenția

ITM Ilfov o dă înainte cu prevenția

DISTRIBUIȚI

Până la 31 august ITM Ilfov încearcă să informeze, din nou, și să conștientizeze firmele din județ despre riscurile pe care le generează munca la negru. Acţiunea se desfăşoară în domeniile ce înregistrază o prevalenţă a muncii nedeclarate, cum ar fi construcţii, alimentaţie publică, panificaţie, micul comerţ, micii transportatori, agricultură.

Obiectivul aceste acţiuni este creşterea gradului de conştientizare, atât a entităţilor care pot avea calitatea de angajator şi folosesc forţa de muncă fără respectarea prevederilor legale, cât şi a persoanelor care desfaşoară activitate fără a avea încheiat un contract individual de muncă, în ceea ce priveşte consecinţele sociale şi economice pe care le produce munca nedeclarată.

Astfel, munca nedeclarată are efecte negative pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, atât pentru persoana care practică munca fără forme de legale de angajare, cât şi pentru societate, precum şi pentru bugetul de stat, existând o relaţie interdependentă între plata contribuţiilor sociale, impozitelor şi accesul la drepturile de asigurări sociale şi alte măsuri de protecţie socială.

Consecinţele muncii nedeclarate se reflectă negativ şi în economie, prin distorsionarea mediului concurenţial. Faţă de acest aspect, angajatorii care utilizeaza munca nedeclarată au mai puţine obligaţii financiare, aflându-se, prin urmare, în concurenţă neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse şi depun eforturi reale pentru respectarea obligaţiilor ce le revin.

Munca nedeclarată nu se poate manifesta decât cu implicarea celor două părţi, respectiv, angajatorii şi persoanele care desfasoară activitate, avand la bază practici neloiale care diminuează simţul responsabilităţii necesar întro societate în care o parte importantă a resurselor sunt destinate protecţiei sociale. Principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obţinut atât de către persoana care desfaşoară activitate, cât şi de către angajator, generat de sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.

Cu acestă ocazie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov va programa întâlniri cu grupuri de persoane cu un nivel de educaţie scăzut, respectiv persoane din zone izolate şi/sau defavorizate, tinerii şi copiii pentru care consecinţele prestării unei activităţi în afara cadrului legal pot avea repercusiuni grave asupra dezvoltării fizice şi psihice ulterioare. Informarea acestor grupuri de persoane, elevi şi studenţi, va viza în special aspecte referitoare la prevederile legale cu privire la încheierea unui contract individual de muncă şi transmiterea acestuia în REVISAL, timpul de muncă şi timpul de odihnă, precum şi consecinţele sociale şi economice pe care le produce munca nedeclarată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here