Liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a spus marți, din nou, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție că se consideră nevinovat şi a precizat că nu vrea să fie judecat prin procedură simplificată, după ce trei inculpaţi în acest proces au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi.
Dragnea a spus că nu se prevalează de dreptul la tăcere, ci vrea să fie audiat. Alţi trei inculpaţi au spus că recunosc faptele de care sunt acuzaţi şi vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, care le-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepselor. Instanţa a stabilit următorul termen de judecată pentru 28 martie.
Instanţa a luat la cunoştinţă că una dintre inculpate, Adriana Botorogeanu, a depus o declaraţie prin care recunoaşte acuzaţiile care i se aduc şi vrea să fie judecată prin procedură simplificată, aceasta nefiind prezentă la termenul de marţi întruncât este bolnavă.
Gheorghe Nicuşor, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare din DGASPC Teleorman, şi Anisa Stoica, care la data faptelor era angajată la aceeaşi instituţie, le-au spus judecătorilor că recunosc faptele şi vor procedură simplificată.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. ”În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susţine DNA. Fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 108.000 de lei.
Chirica, pe făraș?
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a negat marți că ar exista probleme în cadrul partidului pe care îl conduce, în ciuda declarațiilor din ultima vreme ale liderului PSD Iași, Mihai Chirica. Întrebat dacă există o fractură în PSD, Dragnea a răspuns: ”Nu, nici măcar un picior scrântit, nu e o fractură”.
Referitor la faptul că social-democratul Mihai Chirica a declarat că este nevoie de reformarea PSD, liderul partidului a precizat: ”PSD a avut în permanență în istoria lui Chirici. Partidul se va exprima în următoarele zile față de această voce”.
”În ceea ce privește relația cu premierul Gridneanu, este aceeași pe care am avut-o și în zilele de dinaintea formării guvernului”, a mai spus Liviu Dragnea.
Guvernul a avut dreptate
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a mai declarat marți, la ieșirea de la Curtea Supremă, că decizia instanței de la Alba Iulia privind încetarea imediată a unei pedepse cu închisoarea, constatând că abuzul în serviciu a fost dezincriminat, arată că guvernul a avut dreptate. Guvernul a spus că principala dorință este de a nu se ajunge la practică neunitară în instanțe. Dacă OUG 13 nu era abrogată, nu apăreau astfel de decizii. Încă o dată se dovedește că demersul Guvernului a fost corect, legal și constituțional. În schimb, problema vidului legislativ rămâne”.
Despre posibilitatea inițierii unui alt proiect de lege cu același conținut ca OUG 13, Dragnea a răspuns: ”Nu, după ce vor decide noul ministru de la Justiție, cred că va trebui organizată o dezbatere serioasă despre toate probleme din justiție. Îmi doresc să fie implicate în această dezbatere UNJR, Asociația Magistraților, Consiliul Europei și Comisia de la Veneția”.