Președintele Klaus Iohannis i-a surprins pe liderii PSD cu un discurs neașteptat de dur la adresa partidului de guvernare, susținut chiar în fieful acestora.
Ignorat de liderii Parlamentului când a venit pentru a participa la ședința solemnă cu ocazia împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO, Iohannis le-a administrat o muștruluială chiar de la tribuna situată în fața lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
„Incompetența guvernanților, stimați parlamentari, riscă să afecteze chiar modul în care ne îndeplinim angajamentele și responsabilitățile în cadrul NATO”, a spus preşedintele, care a transmis direct că guvernarea PSD „vulnerabilizează România”.
PSD a fost prins fără replică de discursul președintelui, deși Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă au încercat să contracareze atacul lui Iohannis. Șeful social-democraților a ținut să amintească creșterea pensiilor și salariilor militarilor și alocarea a 2% din PIB pentru apărare, spunând că ar fi vrut să discute cu președintele despre aceste probleme, dar, după discursul pe care l-a auzit, „îmi dau seama că ar fi un demers inutil”. În schimb, Viorica Dăncilă a spus că își cere ea scuze, „ca prim-ministru, tuturor celor care se așteptau la o ședință solemnă dedicată acestui eveniment major”.
Nici Tudorel Toader nu a ratat prilejul de a-l contra pe președinte. Dacă Iohannis vrea să elimine din Constituție posibilitatea Guvernului de a emite Ordonanțe de urgență, „nu este posibil decât să inițieze o precedură de revizuire a Constituției”, a spus ministrul justiției.
Iar sfada nu s-a limitat doar la Parlamentul român. Norica Nicolai și Renate Weber, reprezentante ale României în Parlamentul European, au atacat pozițiile luate de politicienii europeni în apărarea Laurei Codruța Kovesi. De fapt, ele nu au ezitat să îl atace chiar pe șeful lor de grup, Guy Verhofstadt, laolaltă cu liderul popularilor Manfred Weber sau chiar președintele legislativului european, Antonio Tajani.
De fapt, aceste mesaje nu au fost decât o pregătire pentru ziua de azi, când Conferința Președinților din Parlamentul European discută chiar cazul Kovesi, în contextul în care fosta șefă a DNA este propunerea legislativului de la Strasbourg pentru poziția de procuror-șef european, iar punerea ei sub control judiciar și ancheta secției speciale de investigare a magistraților sunt văzute în Europa drept o cale de blocare a acestei numiri.
Mai mult, tot azi, Comisia Europeană discută situația statului de drept în România, la doar o zi după ce a anunțat finanțări de aproape două miliarde de euro pentru proiecte de investiții din țară.
Dar pare-se că nu doar România este campioana certurilor politice. După ce deputații britanici nu au reușit să ajungă la un compromis pe niciuna dintre variantele de Brexit propuse până acum, premierul Theresa May a solicitat negocieri cu liderul opoziției laburiste pentru a găsi o cale de a ieși din impas. Dar, în timp ce Jeremy Corbyn s-a declarat „foarte bucuros” să stea la aceeași masă cu May pentru a găsi o soluție, ideea premierului conservator a fost aspru criticată chiar în propriul partid. – sursa: EurActiv.ro