Acasă Economie  Nu mai iei ajutor de la stat dacă refuzi să muncești

 Nu mai iei ajutor de la stat dacă refuzi să muncești

DISTRIBUIȚI

Ajutoare sociale tăiate, dacă beneficiarii stimulentelor de la stat refuză un loc de muncă. Asta prevede un proiect de lege care urmează să fie votat de plenul Senatului. Proiectul va merge apoi la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Adevarul ne amintește că aproape un sfert de milion de români trăiesc doar din ajutorul social dat de stat, iar mulţi dintre ei vor să primească banii fără să muncească 72 de ore în folosul comunităţii, aşa cum îi obligă legislaţia actuală. Este motivul pentru care mai mulţi deputaţi PNL vor să schimbe legea şi să-i oblige pe asistaţii social să nu mai refuze locurile de muncă.

Iniţiativa legislativă prevede că refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul participării la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la suspendarea dreptului la ajutorul social. Iniţiativa a intrat în plenul Senatului cu raport de respingere adoptat de comisia de muncă în şedinţa din 1 noiembrie. Senatorii urmează să dea votul final, după care actul normativ va fi trimis la Camera Deputaţilor care are ultimul cuvânt în acest caz. Potrivit proiectului, ”refuzul unui loc de muncă oferit şi/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutor social”. ”Mulţi dintre asistaţii social merg la bursele pentru locuri de muncă, li se pune viza că au fost, au căutat de lucru şi nu au găsit. Asta le asigură în continuare venitul minim garantat. E o simplă formalitate. Este un cumul de factori pentru care unii asistaţi social refuză să muncească. În primul rând este obişnuinţa. De obicei, în aceste familii sunt mai multe persoane care primesc ajutor social. Ei ştiu că dacă obţin venituri, nu mai primesc ajutoarele financiare. E un stil de viaţă pentru unii…”, a explicat deputatul Florin Roman, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

Potrivit Serviciului de Comunicare al Ministerului Muncii, sumele alocate în anul 2017 pentru plata ajutorului social prevăzut de Legea nr.416/2001, sunt de 812 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here