Acasă Cultura 20 decembrie 2019/Fortul 13 Jilava – VIZĂ PENTRU GULAG

20 decembrie 2019/Fortul 13 Jilava – VIZĂ PENTRU GULAG

DISTRIBUIȚI

Temnița de la Jilava. Fortul 13. Iată locul de întâlnire pe care Memorialul Gherla ni-l propune pentru acest sfârșit de an. O întâlnire cu o expoziție, o carte și un film despre prigoana din România comunistă. Și, dacă aveți un răgaz, o discuție cu și despre foști deținuți politici de aici. O zi în temnița de la Jilava.

Chiar dacă acum, când se împlinesc trei decenii de la căderea comunismului, vi se poate părea că e oarecum firesc ca acest lucru să fie posibil, evenimentul din 20 decembrie este unul extraordinar. Nu numai pentru mărturiile pe care vi le aducem înainte, ci și pentru întâlnirea cu labirintul subteran al Fortului 13.

Fișele matricole ale deținuților politici (http://bit.ly/2snXbRo), lansarea celei de-a treia ediții a cărții lui Doina Jela, ”Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar” (http://bit.ly/2tiWtFs), filmul ÎNTRE CHIN Și AMIN un film de Toma Enache (filmat chiar în locurile pe care le puteți vizita, în prezența regizorului și a câtorva dintre actori), discuțiile cu deținuții politici (în frunte cu Octav Bjoza, președintele AFDPR) sunt experiențe legate inextricabil de suferința din temnițele comuniste. Credem însă că cel mai important ingredient rămâne disponibilitatea dumneavoastră de a primi, asculta și vedea aceste mărturii. Pentru aceasta vă mulțumim.

Viză pentru Gulag, evenimentul de care pomenim aici, e primul gest de comunicare al proiectului Memorialul Jilava, inițiat de Asociația Memorialul Gherla, Asociația de Istorie Recentă și Dezvoltare Urbană și Fundația Gulag.

20 decembrie

Program orientativ

Ora 10.55 – Întâlnire în parcarea Penitenciarului Jilava.
Ora 11.00 – Intrarea în Fortul 13.
Ora 11.15 – Lansarea expoziției de fișe matricole ale deținuților.
Ora 11.45 – Lansare de carte: Doina Jela, ”Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”, Ed. Corint, 2019.
Ora 12.15 – Tur ghidat al Fortului 13.
Ora 13.00 – Proiecție „Între chin și amin”
Ora 15.00 – Discuție cu Toma Enache, regizorul filmului, și actorii prezenți. Întrebări și răspunsuri cu Octav Bjoza și ceilalți foști deținuți.
Ceai și pesmeți.
Ora 16.00 – Ieșirea din Penitenciarul Jilava.

Întâlnirea din 20 decembrie de la Penitenciarul Jilava este a doua ediție din acest an a seriei de expoziții ”Viză pentru Gulag”, după cele cinci evenimente organizate în această primăvară de Asociația Memorialul Gherla și Fundația Gulag în județele Cluj și Alba. – sursa: CJ Ilfov

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here