Acasă Politic ”2030 începe acum”. Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, lansată...

”2030 începe acum”. Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, lansată oficial

DISTRIBUIȚI

La 10 decembrie a avut loc evenimentul de lansare a Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Strategia cuprinde o serie de recomandări care vor asigura implementarea Agendei 2030 în România.

”Am încercat, prin această  Strategie, să conturăm cadrul care să asigure României un viitor durabil.  Timp de un an de zile am lucrat în echipă și am organizat o consultare publică extinsă pentru a realiza un document cât mai aproape de nevoile societății românești”, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély.

Strategia este împărțită pe trei capitole. Primul cuprinde o introducere în domeniul dezvoltării durabile, cât și rolul acesteia în contextul european și internațional. În al doilea capitol sunt prezentate cele 17 obiective pentru dezvoltare durabilă, adaptate la specificul național, cu ținte clare pentru 2030. De asemenea, în ultimul capitol este propus cadrul instituțional care să faciliteze implementarea Strategiei.

”Dezvoltarea durabilă poate fi asigurată doar prin implicarea tuturor cetățenilor. Pe lângă determinare, avem nevoie și de un cadru instituțional solid. De aceea, prin Strategie propunem înființarea Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, condus de prim-ministru; nuclee pentru dezvoltare durabilă, înfiecare instituție relevantă; Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, format din specialiști; Coaliției pentru dezvoltare durabilă formată din reprezentanții societății civile”, a completat László Borbély.

La eveniment au mai participat viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, parlamentari, miniștri, ambasadori, dar și reprezentanți distinși din sfera academică, cercetare, mediul privat și societatea civilă. Totodată, și-au exprimat sprijinul pentru Strategie  profesorul universitar dr. ec. Constantin Boștină și profesorul universitar Corneliu Iațu, prorector la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Perspectiva societății civile, a tinerilor și a mediului de afaceri asupra importanței promovării dezvoltării durabile în România a fost expusă de către: François Coste, președinte al Camerei  Franceze de Comerț și Industrie în România, AncaCiucă, vicepreședinte al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România, și Valentin Florea, secretar general al Asociației Tineretul ONU din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + 11 =