Acasă Social 22 de țări europene fac mai multe teste COVID decât România

22 de țări europene fac mai multe teste COVID decât România

DISTRIBUIȚI

22 de țări europene fac mai multe teste COVID decât România, raportat la numărul de locuitori. În fața României în acest clasament se află țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Italia sau Spania, dar și Lituania, Estonia, Letonia sau Cipru. De ce România se află în jumătatea de jos a capacității de testare pentru COVID, pe continent? Chiar dacă la început s-a vorbit insistent despre numărul insuficient de teste cumpărate de autorități, nu acesta este adevăratul motiv, spun oamenii din cealaltă linie întâi – specialiștii din laboratoarele medicale care prelucrează teste COVID. În schimb, în România nu sunt folosiți toți specialiștii care ar putea prelucra teste COVID „din varii motive”, iar un specialist de laborator – biolog, biochimist sau chimist – primește doar jumătate din salariul colegului său medic de laborator, care face aceeași analiză pentru COVID-19. Nu în ultimul rând, mulți dintre ei sunt nemulțumiți din cauză nu au primit nici sporurile de COVID.

Dacă în țara noastră s-a vorbit foarte mult, în special la începutul epidemiei, despre faptul că se cumpără prea puține teste pentru COVID, problema s-a reglat, între timp.

România are, în acest moment, suficiente echipamente pentru a face teste COVID, dar și consumabile – teste și reactivi – a explicat, pentru HotNews.ro, Constanța Popa, președintele Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din Sistemul Sanitar.

”În acest moment, s-au cumpărat echipamente și sunt, în opinia mea, suficiente. Teste se cumpără, la reactivi există uneori o discontinuitate ici și colo, dar per ansamblu, reactivi sunt, iar unele dintre echipamente sunt super-performante”, spune Constanța Popa. ”Din ceea ce mi-au spus colegii mei, există echipamente – fie donate, fie achiziționate de autoritățile locale, fie de spitale. Echipamente s-au luat. În general, există o continuitate a aprovizionării cu tot ce trebuie – inclusiv echipamente de protecție”, adaugă președintele Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din Sistemul Sanitar.

Și totuși, în țara noastră se fac mai puține teste decât în 22 de țări europene.

În România au fost prelucrate până acum, în total, 1.659.135 de teste COVID, de la debutul epidemiei în țara noastră. Practic, 86.332 de teste la milionul de locuitori, raportat la populația de 19.218.095 (cifra oficială).

Majoritatea țărilor europene prelucrează mai multe teste COVID decât România, raportat la numărul de locuitori. – mai multe pe Hotnews.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here