Liberalii au desenat, de principiu, schița noului guvern în acord cu promisiunile făcute atunci când au depus moțiunea de cenzură: un cabinet suplu, care va avea 15 miniștri, urmând ca mai multe ministere să fie comasate, au declarat surse liberale pentru G4Media.ro.
Cea mai importantă comasare ar urma să aibă loc între Ministerul Economiei și cel al Energiei. Tot aici ar urma să intre și Întreprinderile Mici și Mijlocii, dar și Turismul. De asemenea, Ministerul de Externe ar urma să fie înglobeze și Afacerile Europene, dar și cel pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.
Potrivit surselor citate, Ministerul Fondurilor Europene va fi păstrat pentru a nu periclita absorbția de bani de la Bruxelles și pentru a nu fi nevoie de reacreditarea agențiilor de plăți.
O altă comasare va avea loc la Ministerul Transporturilor, care ar urma să includă și Comunicațiile și se va numi Ministerul Infrastructurii.
De asemenea, Ministerul Educației ar urma să includă și Cercetarea, dar și Tineretul și Sportul.
Nu în ultimul rând, Ministerul Mediului va urma să-l includă și pe cel al Apelor și Pădurilor.
Aceasta este o primă variantă de schiță de Guvern, urmând ca discuții să mai aibă loc zilele următoare. Cum ar putea arăta viitorul guvern:
Prim-ministru
Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului
Ministerul Economiei, Energiei, IMM-urilor și Turismului
Ministerul Infrastructurii (rezultat din comasarea Transporturilor cu Comunicațiile)
Ministerul Culturii și Cultelor
Ministerul Afacerilor Externe, al Afacerilor Europene și al Relației cu Românii de Pretutindeni
Ministerul Mediului, al Apelor și Pădurilor
Ministerul Fondurilor Europene
Ministerul Apărării
Ministerul Afacerilor Interne
Ministerul Sănătății
Ministerul Muncii
Ministerul Agriculturii
Ministerul Justiției
Ministerul Finanțelor
Ministerul Dezvoltării Regionale
La rândul său, Adevărul.ro avansează nume pentru unele portofolii:
Ministerul de Interne – Marcel Vela, fost preşedinte al Comisiei de apărare şi ordine publică din Senat, în prezent secretar al Senatului.
Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial pe politică externă, fost ministru de Externe.
Ministerul Dezvoltării – Robert Ionatan Sighiartău, secretarul general al PNL. Sighiartău e o varianta şi pentru Ministerul Muncii, susţin sursele citate.
Ministerul Finanţelor – Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL. Sau Cristian Păun, profesor la ASE şi consilierul liderului PNL Ludovic Orban.
Ministerul Apărării – Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Sau generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărarii.
Ministerul Fondurilor Europene – Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie şi consilier al liderului PNl Ludovic Orban.
Ministerul Economiei – Virgil Popescu, deputat PNL, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.
Ministerul Economiei urmează să fie comasat cu Ministerul Energiei.
Ministerul Educaţiei – Monica Anisie, preşedintele PNL Sector 2, fost secretar de Stat în Ministerul Educaţiei în guvernarea Cioloş.
Ministerul Muncii – Dan Vîlceanu, deputat PNL.
Ministerul Agriculturii – Emil Dumitru, liderul Federaţiei ProAgro.
Ministerul Transporturilor – Lucian Bode, fost ministru al Economiei în Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.
Purtătorul de cuvânt al viitorului executiv ar urma să fie Ionel Dancă, actual purtător de cuvânt al PNL. Titularii de la Justiţie, Sănătate, Comunicaţii, Mediu şi Cultură urmează să fie stabiliţi zilele viitoare, după discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.