Acasă Interne 332 de gospodării inundate în ultimele 24 de ore

332 de gospodării inundate în ultimele 24 de ore

DISTRIBUIȚI

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în zece județe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vremea rea.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, la nivel național au fost emise 45 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben care au vizat averse torențiale, intensificări puternice ale vântului, scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide și creșteri de debite.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 32 localități din 10 județe (Bistrița – Năsăud, , Brașov, Cluj, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Sibiu, Sălaj și Satu-Mare).

Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 332 gospodării, precum și pentru curățarea de aluviuni și facilitarea scurgerii apei pentru 35 poduri și podețe.

Cel mai grav afectat a fost județul Bistrița-Năsăud, unde s-au înregistrat inundații în 13 localități. Având în vedere nivelul apei din curți, 81 de persoane din localitățile Bistrița și Budacu de Jos au fost evacuate temporar, urmând să se întoarcă în locuințe după retragerea apelor. De asemenea, alte 5 persoane din localitatea Valea Tureacului au fost evacuate preventiv la rude din cauza unei alunecări de teren care le pune în pericol locuința.

Pe durata manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, circulația feroviară a fost blocată temporar pe tronsonul de cale ferată Sărmășag – Zalău din județul Sălaj, iar circulația rutieră a fost afectată temporar pe trei drumuri județene (DJ 110B/SJ, DJ 109K/SB, DJ 105/SM) și un drum comunal (DC9/CV).

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor Cod Roșu și Cod Portocaliu pentru județele Bistrița-Năsăud, Constanța și Sălaj, au fost emise mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

În această dimineață mai erau în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor inundațiilor în județul Bistrița-Năsăud. Pompierii acționează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetățenilor, dar și cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor și materialelor rămase în urma scurgerii apelor.

Totodată, sunt atent monitorizate cursurile de apă vizate de avertizările hidrologilor, fiind amenajate baraje din saci de nisip, dar și alte lucrări de apărare la inundații care să nu permită pătrunderea apei în gospodării.

În contextul creșterilor de debite pe mai multe cursuri de apă din țară, se atrage atenția populației din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

Totodată, cetățenilor li se recomandă să curețe rigolele din apropierea locuinței pentru facilitarea scurgerii normale a apei.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here