Odată cu încheierea anului școlar se termină și ediția a cincea a proiectului “Ora de Educație Rutieră”, care s-a desfășurat în fiecare zi în 140 de școli din cele 6 Sectoare ale Bucureștiului.
Timp de 125 de zile, echipele proiectului au ajuns în fața a 25.000 elevi de clasele a III-a și a IV-a, având mereu în atenție obiectivul de a schimba statisticile îngrijorătoare venite de la Uniunea Europeană, care spun că România se află pe primul loc la decesele rezultate în urma accidentelor rutiere.
Tocmai pentru a afla cum stau lucrurile chiar din partea copiilor, psihologii proiectului au realizat un studiu pe 900 copii, cu vârste de 9 și 10 ani. Astfel, la întrebarea “Ai stat vreodată pe scaunul din față?”, 69.5% dintre copii au răspuns cu DA, iar 30.5% au spus NU. Pe când la întrebarea “Te simți în pericol atunci când șoferul folosește telefonul în timp ce conduce?”, 73.4% dintre elevi au spus DA, iar 26.6% au zis NU.
Mai mult, organizatorii au mers cu proiectul și către liceenii de clasele a XI-a și XII-a care urmează să dea de permis auto, ajungând în 20 de licee din București. Iar pentru a afla cum stau statisticile în rândul viitorilor șoferi, Asociația EDIT a realizat un studiu și pe un număr de 600 de elevi de clasele a XI-a și XII-a, din care au reieșit următoarele:
- doar 1.3% din cei chestionați au declarat că nu doresc să obțină permis de conducere
- 35.2% din cei chestionați au condus fără a avea permis de conducere, în timp ce 61.5% dintre aceștia se aflau cu un părinte în mașină;
- 71.5% dintre respondenți s-au aflat într-o mașină care s-a deplasat cu viteză mai mare decât cea legală
- 30.9% din cei chestionați consideră că viteza legală este prea joasă
- 36.1% dintre respondenți consideră că viteză este principala cauză a accidentelor, fiind urmată de alcool cu 27.3%
- 21.3% dintre respondenți cunosc persoane care au condus după ce au consumat alcool
- 15.5% dintre respondenți aleg să conducă în funcție de cât alcool au consumat
Ținând cont că regulile de circulație contează la orice vârstă, proiectul “Ora de Educație Rutieră” a fost implementat și în 180 de grădinițe din 12 județe din România, plus București, implicit ajungând în fața a 18.000 copii.
Asociația EDIT continuă cu activitățile de educație rutieră și în anul viitor școlar, adresându-se tuturor categoriilor de vârstă, de la copii de grădiniță, școlari și liceeni, până la adulți prin intermediul copiilor și canalelor media.