Acasă Educatie 35% dintre liceenii bucureșteni au condus fără permis auto

35% dintre liceenii bucureșteni au condus fără permis auto

DISTRIBUIȚI

Odată cu încheierea anului școlar se termină și ediția a cincea a proiectului “Ora de Educație Rutieră”, care s-a desfășurat în fiecare zi în 140 de școli din cele 6 Sectoare ale Bucureștiului.

Timp de 125 de zile, echipele proiectului au ajuns în fața a 25.000 elevi de clasele a III-a și a IV-a, având mereu în atenție obiectivul de a schimba statisticile îngrijorătoare venite de la Uniunea Europeană, care spun că România se află pe primul loc la decesele rezultate în urma accidentelor rutiere.

Tocmai pentru a afla cum stau lucrurile chiar din partea copiilor, psihologii proiectului au realizat un studiu pe 900 copii, cu vârste de 9 și 10 ani. Astfel, la întrebarea “Ai stat vreodată pe scaunul din față?”, 69.5% dintre copii au răspuns cu DA, iar 30.5% au spus NU. Pe când la întrebarea “Te simți în pericol atunci când șoferul folosește telefonul în timp ce conduce?”, 73.4% dintre elevi au spus DA, iar 26.6% au zis NU.

Mai mult, organizatorii au mers cu proiectul și către liceenii de clasele a XI-a și XII-a care urmează să dea de permis auto, ajungând în 20 de licee din București. Iar pentru a afla cum stau statisticile în rândul viitorilor șoferi, Asociația EDIT a realizat un studiu și pe un număr de 600 de elevi de clasele a XI-a și XII-a, din care au reieșit următoarele:

  • doar 1.3% din cei chestionați au declarat că nu doresc să obțină permis de conducere
  • 35.2% din cei chestionați au condus fără a avea permis de conducere, în timp ce 61.5% dintre aceștia se aflau cu un părinte în mașină;
  • 71.5% dintre respondenți s-au aflat într-o mașină care s-a deplasat cu viteză mai mare decât cea legală
  • 30.9% din cei chestionați consideră că viteza legală este prea joasă
  • 36.1% dintre respondenți consideră că viteză este principala cauză a accidentelor, fiind urmată de alcool cu 27.3%
  • 21.3% dintre respondenți cunosc persoane care au condus după ce au consumat alcool
  • 15.5% dintre respondenți aleg să conducă în funcție de cât alcool au consumat

Ținând cont că regulile de circulație contează la orice vârstă, proiectul “Ora de Educație Rutieră” a fost implementat și în 180 de grădinițe din 12 județe din România, plus București, implicit ajungând în fața a 18.000 copii.

Asociația EDIT continuă cu activitățile de educație rutieră și în anul viitor școlar, adresându-se tuturor categoriilor de vârstă, de la copii de grădiniță, școlari și liceeni, până la adulți prin intermediul copiilor și canalelor media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here