Acasă Interne 38 de militari și polițiști decorați de ministrul de Interne

38 de militari și polițiști decorați de ministrul de Interne

DISTRIBUIȚI

De asemenea, au avut loc 3.000 de avansări în grad

Cu prilejul Centenarului Marii Uniri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a acordat cele mai înalte distincții ale MAI, angajaților care au acționat pentru salvarea de vieți omenești ori s-au evidențiat prin fapte deosebite în misiuni atât în țară, cât și în străinătate.

În cadrul ceremoniei, organizate în apropierea unui moment de mare însemnătate pentru România – 1 Decembrie – Ziua Națională și Centenarul Marii Uniri – au fost decorați, la sediul MAI, 38 de militari și polițiști care au avut rezultate remarcabile în activitatea desfășurată.

Printre cei care au primit distincții se numără:

– sergent major BULIMEJ IONUȚ din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului București și alți patru colegi (sg. maj. CIOROGAR SERGIU-ADINEL, sg. maj. SELEȘAN RĂZVAN-PETRICĂ, sg. maj. MEREAN FLORIN-EMANUEL și sg. maj. ZGÂRCEA DENIS-VLĂDUȚ) care au intervenit prompt în data de 8 ianuarie a.c. pentru salvarea unui bărbat cuprins de flăcări. Acesta voia să aprindă focul în sobă, dar nu a observat că se stropise cu benzină. În momentul în care hainele i-au luat foc, bărbatul a ieșit alergând pe o stradă din localitatea Batiz, județul Hunedoara. Șansa lui au fost cei 5 jandarmi care la momentul respectiv erau elevi la Școala de subofițeri de Jandarmi Fălticeni Petru Rareș și se aflau în practică în județul Hunedoara.

– agent șef de poliție CONSTANTIN DĂNUȚ din cadrul Direcţiei Generale de Poliție  a Municipiului București, pentru curajul dovedit în imobilizarea unui agresor care a atacat cu un cuțit o femeie. Polițistul era în timpul liber, pe o stradă din sectorul 4, când a văzut un bărbat care înjunghia o femeie.  A intervenit și a reușit să îl imobilizeze și dezarmeze pe agresor, apoi a anunțat prin 112 secția de poliție 24 și ambulanța. Datorită lui, femeie trăiește deși fusese înjunghiată de două ori.

– plutonier adjutant șef GÎRBOIU IONEL din cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în numeroasele misiuni de stingere a incendiilor, unde a coordonat operațiunile de intervenție și de salvare a persoanelor aflate în pericol. Una dintre intervențiile extrem de riscante a fost cea de salvare a unui bărbat surprins sub un mal de pământ în județul Vrancea.

– subofițerilor de jandarmi Cristian Felegă și Ștefania Nistor le-au fost acordate distincții pentru curajul dovedit în momentul atacării lor de către un grup de persoane violente.

– patru polițiști de frontieră care, în data de 21 noiembrie 2018, au capturat în PTF Siret, aproape 1.000.000 de pachete cu ţigări pe care trei cetăţeni polonezi au încercat să le introducă ilegal în ţară, ascunse în colete cu rigips și vată minerală.

Pentru că a pus misiunea chiar mai presus de propria viață, ministrul afacerilor interne a propus Președintelui României acordarea Ordinului Crucea Națională, Serviciul Credincios, Clasa a III-a lui Ciprian Sfichi, polițistul lovit cu sabia de un bărbat suspect de comiterea unor infracțiuni grave.

Totodată, au fost propuși pentru acordarea unor înalte distincții de către președintele României 170 de ofițeri și subofițeri/agenți cu funcții de execuție din Ministerul Afacerilor Interne care s-au remarcat prin fapte și lucrări excepționale.

De asemenea, în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, cu ocazia Zilei Naționale au fost înaintați în gradul următor înainte de termen 3.000 de ofițeri și subofițeri/agenți din MAI.

Cu același prilej, cea mai înaltă distincție a MAI – Placheta de Onoare a fost acordată Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din MAI, Asociației Veteranilor de Război din Ministerul Afacerilor Interne și Corpului Național al Polițiștilor. Totodată, cu prilejul Centenarului Marii Uniri, 17 veterani de război au fost decorați, prin ordin de ministru, cu Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne cu Însemn de Război. Alte 54 de cadre militare în rezervă și în retragere din Ministerul Afacerilor Interne, precum și veterani de război, au primit aprecieri scrise din partea ministrului afacerilor interne. Până la finalul anului, prin ordin al ministrului afacerilor interne vor fi acordate distincții similare și altor angajați ai MAI care s-au remarcat anul acesta prin fapte deosebite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 1 =