În noaptea de 21 spre 22 ianuarie 1941, legionarii au năvălit în cartierele evreiești, unde au devastat și jefuit magazinele. Mii de evrei au fost duși în centre de tortură, unde au fost schingiuiți. O parte dintre ei au fost executați în Pădurea Jilava, unde a fost dezvelită o plachetă comemorativă.
Adrian Cioflâncă, membru al Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități, director al Centrului pentru Studiu Istoriei Evreilor din România, ne amintește că acum 77 de ani, la 22 ianuarie 1941, în timpul rebeliunii legionare și a Pogromului din București, în pădurea Jilava au fost uciși 89 de evrei.
Recente cercetări istorice au dus la descoperirea locului unde s-a produs acest masacru.
Și-au dat seama că îi duc la moarte. Tata îl ținea pe Iancu de mână, în partea dreaptă, pe Iosif îl ținea de mână în partea stângă. Le-au spus să se culce în zăpadă și i-au împuşcat. Îl ţinea pe Iancu de mână şi-a simțit imediat cum pulsul a încetat. Iosif a mai avut o zvâcneală și s-a terminat și el. Tata n-a simțit nimic. Nu a fost atins, povestește fiul Rabinului Zvi Hersh Guttman, prof.dr. Itzac Guttman Ben-Zvi.
Spre dimineață, Rabinul Guttman a ieșit din pădure. S-a dus spre sat. A fost prins și dus la Primărie, unde a fost ținut captiv până în următoarea noapte. Împreună cu alți evrei, a fost dus, din nou, în pădure. Nici de data aceasta, gloanţele nu l-au atins pe rabin. Bărbații veniți să dezbrace cadavrele și-au dat seama că Guttman trăiește. L-au lăsat să plece. Dar rabinul a fost prins din nou. Salvarea lui au fost jandarmii veniți de la București, să-i captureze pe legionari. Rabinul s-a dus cu ei în pădure să-și identifice fiii.
La 77 de ani, de ani de la masacru, în locul execuțiilor a fost dezvelită o placă comemorativă, anunță TVR. În curând, se va ridica acolo un monument. La eveniment, au participat și ambasadorii Americii, Austriei și Rusiei. Comemorarea s-a încheiat cu o dezbatere, la școala din Jilava.