Acasă Economie 78.634 lei – cea mai mare pensie din România/Pe bază de contributivitate...

78.634 lei – cea mai mare pensie din România/Pe bază de contributivitate ar fi trebuit să fie 5.200 de lei

DISTRIBUIȚI

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat marți seară că există în România un fost angajat din sistemul juridic care primeşte o pensie lunară de 78.634 de lei, în condiţiile în care, dacă respectivul pensionar ar fi primit o pensie pe baza contributivităţii, ar fi trebuit să încaseze doar 5.205 lei lunar, transmite News.ro.

Turcan spune că diferenţa dintre cuantumul care ar fi trebuit calculat pe baza contributivităţii şi pensia pe care o primeşte această persoană o reprezintă beneficii pe legi speciale, despre care susţine că sunt făcute în Parlament de PSD.

Beneficiarul despre care vorbește Turcan este Gheorghe Bălăşoiu din Argeş, fost procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti şi comandant al Penitenciarului Colibaşi. Bălăşoiu s-a pensionat în 2005, pe vremea când calculul pensiei de serviciu se făcea potrivit unui algoritm simplu: 80 la sută din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. El cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror. Aşa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibaşi să aibă o pensie de peste 30.000 de lei.

Reglementări ulterioare ale modului de calcul al pensiei de serviciu, precum şi măriri aplicate au condus în 2016 să ajungă la o pensie de 40.963 de lei, adică peste 9.000 de euro pe lună.

Cum s-a calculat pensia lui Bălășoiu

Pensiile magistraţilor sunt reglementate de Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor în vigoare din septembrie 2004. Legea a fost modificată şi completată de mai multe ori.

Prima modificare a fost adusă de legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei din iulie 2005. A fost introdusă o nouă metodă de calcul a pensiei de serviciu pentru magistraţi: media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

Potrivit Casei de pensii, atât textul iniţial al Legii 303/2004, cât şi cel al Legii 247/2005 nu menţiona care sunt drepturile de natură salarială ce intrau în venitul brut care constituia baza de calcul al pensiei de serviciu. Abia normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin HG 1275/2005, au clarificat ce drepturi salariale se includ în venitul brut.

I s-au calculat şi sporurile primite în ultimele 12 luni

HG 1275/2005 a specificat că pensia de serviciu se calculează astfel: 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate ale unui judecător sau procuror. În plus, în hotărârea de guvern s-a specificat că sporurile salariale se includ în calculul pensiei de serviciu: “În veniturile brute realizate se includ, pe lânga indemnizaţia de încadrare brută lunară, sporurile cu caracter permanent sau nepermanent. În veniturile brute nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi aferente altei perioade”

Cât a fost director la Colibaşi, timp de 7 ani, Bălăşoiu a fost considerat detaşat, însă şi-a păstrat funcţia de magistrat.  Prin urmare, fostului procuror şi comandant de penitenciar, Gheorghe Bălăşoiu, i s-a recalculat pensia de serviciu conform veniturilor realizate pe ultimele 12 luni de activitate şi i s-au adăugat sporurile permanente şi nepermanente.

Potrivit Legii 293 din iunie 2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, aceste sporuri sunt pentru misiune permanentă, port armă, condiţii deosebite, indemnizaţie de conducere şi salariu de merit, alocaţii pentru hrană, indemnizaţii de instalare, de mutare, de delegare sau detaşare. În 2021 a ajuns la 78.634 de lei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here