Acasă Interne 9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție/Activități de conștientizare și informare în Ilfov

9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție/Activități de conștientizare și informare în Ilfov

DISTRIBUIȚI

Se împlinesc 16 ani de când, în întreaga lume, se sărbătorește la data de 9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție, stabilită de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

În acest context, pentru conștientizarea deopotrivă a personalului Ministerului Afacerilor Interne, cât și a celorlalte categorii de public cu privire la necesitatea adoptării unui comportament integru, Direcția Generală Anticorupție organizează o serie de activități de informare și educație anticorupție prin intermediul structurilor proprii specializate, în parteneriat cu instituții publice din țară, dar și din Republica Moldova.

Astfel, la inițiativa Serviciului protecție internă și anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, sub deviza “Împreună împotriva corupției”, astăzi va avea loc o amplă campanie de informare și conștientizare anticorupție pe frontiera de est a României. Activitatea, organizată în comun de cele două instituții anticorupție partenere, beneficiază de sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din România și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din R. Moldova și vizează informarea cetățenilor care tranzitează cele mai importante puncte de trecere a frontierei situate în județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați cu privire la modalitățile de sesizare a infracțiunilor de corupție și riscurile implicării în astfel de fapte.

În mod concret, echipe comune alcătuite din ofițeri D.G.A. din cele patru județe, omologi SPIA și polițiști de frontieră români și moldoveni au acționat în intervalul orar 10.00 – 13.00 în punctele de frontieră Oancea – Cahul, Albița – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Stânca-Costești. Cetățenii care au tranzitat aceste puncte au fost  întâmpinați de ofițerii anticorupție din cele două state cu informații utile și materiale conținând mesaje anticorupție menite să contribuie la promovarea unui comportament integru în relația cu funcționarii M.A.I.

Totodată, în București, a avut loc seminarul Consilierul de etică/integritate, o întâlnire a reprezentanților unității noastre cu consilierii pentru integritate din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale Anticorupție vor continua și în zilele următoare cu Conferința Internațională “Inițiativa regională în Etică Organizațională și Integritate”, organizată de Direcția Generală Anticorupție, cu sprijinul Fundației Hanns Seidel România, la Poiana Brașov. La conferință participă omologi din cadrul agențiilor anticorupție partenere din Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Grecia, reprezentanți ai OSCE și ai organizațiilor nonguvernamentale de luptă împotriva corupției din România, care vor pune în discuție aspecte legate de infrastructura, respectiv mecanismul de asigurare a eticii organizaționale existent la acest moment în România și în celelalte state, implicarea ONG-urilor interesate în domeniul eticii organizaționale și politici de promovare a eticii în Europa în vederea identificării celor mai eficiente mecanisme pentru prevenirea și combaterea corupției interne și transfrontaliere, precum și oportunitatea dezvoltării unor proiecte comune regionale pentru stimularea eticii și integrității organizaționale.

Tot astăzi, în Capitală, Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov desfășoară, în parteneriat cu Instituţiile Prefectului Municipiului Bucureşti şi Judeţului Ilfov, activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor şi a funcţionarilor Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Bucureşti şi Ilfov. Activităţile sunt organizate simultan la sediile instituţiilor menţionate, din Mall Plaza România şi Mall Park Lake şi constau în diseminarea de mesaje, atât către cetăţeni, ca principali beneficiari ai unor servicii publice concrete şi de calitate, cât şi către furnizorii acestora.

Activități similare sunt organizate pe parcursul acestor zile de serviciile județene anticorupție ale Direcției Generale Anticorupție în toate județele țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here