Acasă Politic 9 Mai, Ziua Europei/ Marian Petrache, președinte al CJ Ilfov: ”Pentru Ilfov, apartenența...

9 Mai, Ziua Europei/ Marian Petrache, președinte al CJ Ilfov: ”Pentru Ilfov, apartenența la spațiul european a însemnat șansa unei dezvoltări accelerate”

DISTRIBUIȚI

”Europa a fost și poate încă este motorul lumii moderne. Bătrânul continent a tras după el toate celelalte continente către civilizație. Iar, când oportunitatea s-a ivit, a apărut Uniunea Europeană. Ce este mai frumos la acest bloc economic și de idei – interconectarea și suportul reciproc.

Francezii ne-au împrumutat eleganța lor. Germanii ne-au învățat seriozitatea în muncă. Italienii ne-au dat lecții despre cum să ne bucurăm de viață. Britanicii ne-au dat engleza, limba în care comunică acum aproape toată planeta. Spaniolii ne-au învățat cum să punem pasiune în tot ce facem, iar grecii au oferit lumii acum peste 2.500 de ani cel mai de preț cadou: democrația. Cât despre români, nimeni nu face mai bine haz de necaz ca noi și nimeni nu ne întrece la perseverență.

Din 2007, de când România este membră a Uniunii Europene, țara noastră mai primește ceva – fonduri europene, bani vitali pentru dezvoltare. Zeci de miliarde de euro fără de care țara noastră ar fi o insulă golașă în mijlocul unui continent prosper.

Pentru Ilfov, apartenența la spațiul european a însemnat șansa unei dezvoltări accelerate. Regiunea București-Ilfov a ajuns una dintre cele mai bogate din Europa, peste media UE, în termeni de PIB pe cap de locuitor.

Ca să vă dați seama ce a însemnat UE pentru Ilfov, capacitatea noastră de investiții în perioada 2008-2020 nu a depășit 100 de milioane de euro. Dar am atras mai bine de 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru modernizarea drumurilor județene, 100 de milioane pentru rețelele de Apă-Canal, 30 de milioane pentru spitale și centre sociale și 20 de milioane pentru dotarea ISU. Asta doar la nivelul Consiliului Județean. La care adăugați banii atrași de primării pentru drumuri comunale, școli, parcuri sau anveloparea blocurilor.

Acum avem în desfășurare proiecte în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. Pe primul loc și cel mai urgent – Apă-Canal, în valoare de 360 de milioane de euro, care va rezolva această problemă în aproape tot Ilfovul. Apoi, Măgurele Science Park care se va construi tot cu bani de la Uniunea Europeană. La fel și Nodul Intermodal de la Moara Vlăsiei. Numai pentru cele două proiecte vom primi în total aproape 155 de milioane de euro. Iar pariul nostru pentru următorul exercițiu financiar este să luăm din nou toți banii disponibili pentru județul nostru. Din exercițiul financiar trecut am accesat 90 la sută din sumă.

Azi este Ziua Europei și, chiar dacă o sărbătorim în poate cea mai neagră criză globală, sunt sigur că ne vom reveni și economic și social. Vom călători din nou pe tot continentul, iar oamenii se vor bucura din nou de viața frumoasă, împreună.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here