Acasă Economie A FOST APROBATĂ AMENDAREA PROIECTULUI DE CONSTRUCȚIE A LASERULUI DE LA...

A FOST APROBATĂ AMENDAREA PROIECTULUI DE CONSTRUCȚIE A LASERULUI DE LA MĂGURELE

DISTRIBUIȚI

laser 

Comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu a aprobat amendarea proiectului de cercetare ”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, în județul Ilfov. Decizia vizează în principal aprobarea unui nou calendar în ceea ce privește realizarea lucrărilor de construcție și instalarea echipamentelor necesare, includerea unor lucrări de construcții auxiliare în a doua fază de implementare, precum și achiziționarea unor echipamente suplimentare destinate activităților de cercetare științifică.

Corina Crețu este de părere că decizia de amendare a proiectului ELI este esențială întrucât ”este un proiect important pentru România, pentru cercetarea științifică din țară. În același timp, este important ca acesta să se deruleze fără sincope pentru că este un foarte bun exemplu despre ce poate face România cu fonduri REGIO. Acest proiect este unic în Europa pentru că presupune realizarea unei instalații cu fascicule laser și gama și va beneficia de tehnologii de ultimă generație cu ajutorul cărora va putea fi studiat impactul radiației electromagnetice foarte intense asupra materiei.”

Proiectul major ELI-NP face parte din Programul Operațional Competitivitate pentru asistență structurală și se derulează prin Fondul european de dezvoltare regională. Implementarea proiectului ELI-NP a fost împărțită în două faze încă de la debutul acestuia.

Decizia de amendare a proiectului se referă la lucrările prevăzute a fi realizate în cadrul primei faze. Aceasta este cuprinsă pentru finanțare în perioada de programare 2007 – 2013, cu o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondurile de dezvoltare regională. Faza a doua a proiectului de cercetare ELI-NP este prevăzută a fi finalizată în 2018 și are o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 174,5 milioane euro, din care 148 milioane de euro provin din Fondul european de dezvoltare regională.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here