Acasă Social A fost aprobată deschiderea PTF Vicovu de Sus- Krasnoilsk

A fost aprobată deschiderea PTF Vicovu de Sus- Krasnoilsk

DISTRIBUIȚI

 Guvernul a aprobat deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus (România) – Krasnoilsk (Ucraina) pentru traficul internaţional de persoane, în regim de trafic pietonal şi rutier (inclusiv autobuze), inclusiv cu marfă, cu program de funcţionare permanent.

Este primul punct de trecere a frontierei deschis de Uniunea Europeană de la începerea războiului din Ucraina.

Deschiderea punctului de trecere a frontierei va permite accelerarea şi facilitarea traversării frontierei de către persoane şi mijloace de transport, fluidizarea traficului transfrontalier şi reducerea  timpilor de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și Rep. Moldova, care acum sunt mai solicitate.

Punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus din judeţul Suceava a fost deschis în anul 1962 în baza Tratatului privind regimul frontierei de stat dintre Republica Socialistă România şi URSS din data de 27.02.1961 şi a funcţionat până în februarie 2010 ca punct de trecere simplificată, când a fost închis pentru că nu îndeplinea cerinţele unui punct de trecere a frontierei externe, conform Catalogului Schengen.

Printr-un acord cu partea ucraineană, perfectat printr-un schimb de note verbale, din 31 august 2012 și respectiv 12 septembrie 2012, s-a prevăzut înființarea punctelor de trecere a frontierei româno-ucrainene Racovăţ–Diakivţi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk și Ulma–Ruska. În acord s-a prevăzut că deschiderea efectivă a punctelor se va face în momentul când vor fi finalizate lucrările de infrastructură necesare pentru începerea funcţionării acestora.

Punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus este în administrarea Autorității Vamale Române.

În august 2014, MAE a informat Ucraina că partea română a finalizat lucrările de infrastructură necesare pentru funcţionarea la standardele corespunzătoare a punctului de trecere Vicovu de Sus-Krasnoilsk şi a propus deschiderea acestui punct de trecere, în regim de trafic internaţional, începând cu septembrie 2014, dar pentru că partea ucraineană nu a finalizat lucrările care îi reveneau, deschiderea nu a fost posibilă.

Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.781/2014, punctul de trecere a frontierei (România) – Krasnoilsk (Ucraina) este deschis în regim de trafic pietonal și rutier, până la 3,5 tone, fără marfă, cu program de funcționare între orele 8:00-20:00.

În contextul conflictului armat din Ucraina, la frontierele comune ale României cu Ucraina, se înregistrează un flux masiv de trafic de mărfuri și călători care generează blocaje pe sensul de intrare în România.

Potrivit Regulamentului (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la Codul frontierelor Schengen, este necesară notificarea Comisiei Europene cu privire la completarea listei punctelor de trecere a frontierei de stat a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here