Acasă Editorial A fost constituită noua coaliție de guvernare de la Chișinău

A fost constituită noua coaliție de guvernare de la Chișinău

DISTRIBUIȚI

România salută parcursul european al Rep. Moldova

Liderii partidelor proeuropene de la Chișinău au semnat joi acordul de constituire a noii coaliții de guvernare în Republica Moldova – Alianța pentru Integrare Europeană-3.

Acordul, parafat marți seara, a fost semnat în fața jurnaliștilor, la Palatul Republicii, de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Marian Lupu, președintele Partidului Democrat (PD), și de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL). ”Acest moment a fost așteptat de întreaga societate, pentru a face față tuturor problemelor cu care se confruntă Republica Moldova”, a declarat Vlad Filat înainte de semnarea documentului.

Este a treia alianță de guvernare creată de cele trei partide proeuropene, care au avut numeroase neînțelegeri de când au venit prima dată la putere, în iulie 2009, după cum notează Europa Liberă.

PLDM, PD și PL – care dețin 52 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, cu unul mai mult față de numărul minim necesar pentru învestirea guvernului – au convenit asupra creării unei majorități parlamentare în urma demisiei prezentate la 16 iunie de guvernul condus de Chiril Gaburici, guvern susținut de o alianță minoritară a liberal-democraților și democraților.

Potrivit Unimedia, cei trei lideri au semnat și un acord prin care se angajează să sesizeze Curtea Constituțională în vederea desfășurării unui referendum privind modificarea procedurii de alegere a șefului statului.

Președinții PLDM, PD și PL vor continua pe parcursul zilei de joi negocierile pentru desemnarea unei candidaturi la funcția de prim-ministru, numele cel mai vehiculat fiind cel al ministrului educației Maia Sandu, anunță agerpres.ro

Președintele României Klaus Iohannis salută, într-o postare pe Facebook, semnarea acordului de constituire a noii alianțe pro-europene de la Chișinău. “Salut semnarea Acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană 3 din Republica Moldova. Îmi exprim încrederea că noua alianță de guvernare va continua și va aprofunda procesele de reformă care să asigure parcursul european al Republicii Moldova. Am speranța că această alianță va fi una solidă și stabilă, în măsură să răspundă așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova și partenerilor europeni. Reafirm susținerea fermă și sprijinul României pentru eforturile autorităților de la Chișinău în direcția consolidării drumului spre Uniunea Europeană, precum și continuarea dialogului politic cu forțele proeuropene”, a declarat președintele României.

La rândul său, prim-ministrul Guvernului de la București, Victor Ponta, a postat, tot pe Facebook: ”Felicitari și toate gândurile bune colegilor din Alianța ProEuropeană de la Chișinău! Guvernul României a sprijinit concret Republica Moldova și o vom face în continuare. Desigur, un guvern moldovean pro-european înseamnă și un guvern pro-românesc!”

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here