Acasă Economie A fost lansat cel mai mare program european pentru cercetare – Horizon...

A fost lansat cel mai mare program european pentru cercetare – Horizon Europe

DISTRIBUIȚI

Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene a lansat marți programul Horizon Europe, cel mai mare proiect european destinat cercetării, cu un buget de 95,5 miliarde de euro, la evenimentul de lansare participând comisarul european pentru Inovare și Cercetare, Mariya Gabriel, și, din Partea Parlamentului European, Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare.

Horizon Europe este considerat cel mai ambițios program-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și dezvoltare și cel mai mare program transnațional de acest gen la nivel mondial.

Parlamentul European a insistat să se ajungă la un acord parțial asupra programului Horizon Europe în aprilie 2019, astfel încât să poată începe la 1 ianuarie 2021. În decembrie 2020, Parlamentul European și președinția Consiliului UE au căzut de acord asupra ultimei variante a programului, printr-un acord politic.

Horizon Europe se bazează pe fostul program Horizon 2020 și cele peste 95 de miliarde de euro sunt alocate pentru perioada 2021-2027, cărora li se pot adăuga investiții provenind din Fondul Invest UE și din Programul de cercetare și formare Euratom.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a spus, la lansarea programului Horizon Europe, că pot fi create până la 100.000 de locuri de muncă pentru cetățenii europeni, iar câștigul pentru PIB va fi de până la 11 euro pentru fiecare euro investit.

”Misiunile urmăresc să salveze viața a peste 3 milioane de pacienți bolnavi de cancer, până în 2030, să asigure neutralitatea climatică pentru 100 de orașe, să asigure sănătatea solurilor și alimentelor, a oceanelor, mărilor și a apelor interioare și să sporească reziliența regiunilor la schimbările climatice. În plus, misiunea pentru Sănătate va aborda provocări precum: pandemia de COVID-19, extinderea trialurilor clinice, vaccinurile și vaccinarea, tratamentele de ultimă generație și diagnosticarea tipurie, precum și transpunerea rezultatelor cercetării în măsuri de politică publică în domeniul sănătății”, a spus Bușoi, în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie și Cercetare.

Comisarul european pentru Inovare și Cercetare, Mariya Gabriel, a spus că, prin cele șase grupuri ale sale, programul Horizon Europe va stimula cercetarea și inovarea în domenii precum asistența medicală, climă, tehnologie digitală, energie și mobilitate, agricultură, securitate și industrie. ”Pentru prima dată, punem accent puternic pe cultură și creativitate, având în vedere crearea unui spațiu digital în zona patrimoniului cultural”, a spus Mariya Gabriel la evenimentul de lansare.

Horizon Europe va fi implementat prin trei piloni:

  1. Excelența științifică – va sprijini proiectele de cercetare prin Consiliul European de Cercetare (ERC), va finanța burse și schimburi pentru cercetători. De asemenea, pilonul urmărește crearea de noi piețe, condiții de muncă și competențe, în special în sectoarele cele mai afectate de pandemie.
  2. Provocări globale și competitivitate industrială – va sprijini direct cercetarea privind capacitățile tehnologice și industriale, în domenii precum digitalul, energia, mobilitatea, alimentele și resursele naturale, și va stabili misiuni de cercetare la nivelul UE. În cadrul acestui pilon este prevăzută introducerea anumitor misiuni și parteneriate în domeniul cercetării, având ca obiectiv, de exemplu, orașe cu zero emisii de dioxid de carbon.
  3. Europa Inovării – își propune să promoveze inovarea, prin consolidarea Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), să încurajeze integrarea afacerilor, cercetării, învățământului superior și antreprenoriatului.
    Pilonul va încuraja crearea de noi posibilități de carieră legate de cercetare, în sectoarele public și privat, în special pentru femei și minorități.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here