Acasă Social A fost lansat primul registru din zona bolilor endocrine din România

A fost lansat primul registru din zona bolilor endocrine din România

DISTRIBUIȚI

Societatea Română de Endocrinologie a lansat Registrul Național de Acromegalie – primul registru din zona bolilor endocrine din România.

Acromegalia este o tulburare hormonală care afectează 60 dintr-un milion de persoane, tulburare caracterizată prin producția crescută de hormon de creștere (hormon somatotrop) apărută după închiderea cartilajelor de creștere.

Astfel, a fost creată o platformă informatică  unde se vor putea încărca principalele date clinice și de laborator, în dinamică, ale pacienților români cu acromegalie. În felul acesta, România se alătură celorlalte țari europene cu registre de acromegalie.

Pentru acoperirea eficientă a întregului teritoriu al țării, Registrul Național de Acromegalie este structurat sub forma unor centre regionale (București, Iași, Cluj, Târgu Mureș, Timișoara, Sibiu, Constanța, Craiova), fiecare cu un coordonator regional, care la rândul său, își desemnează un coordonator tehnic.

”Înființarea Registrului Național de Acromegalie reprezintă un demers important deoarece privește în mod direct inclusiv managementul acestei afecțiuni rare – totul în beneficiul pacientului. Din păcate în România, după cum știm cu toții, nu există foarte multe registre și este o bucurie pentru mine, ca președinte al Societății Române de Endocrinologie, că am putut organiza și pune în fapt această inițiativă – Registrul Național de Acromegalie. Acest registru va reprezenta un instrument adecvat de lucru pentru colegii mei medici endocrinologi, dar și o bază de date importantă pentru autoritățile din sănătate. Pentru a lua cele mai bune și eficiente decizii în privința unei afecțiuni este nevoie să ai date, pe care le poți analiza, corobora și compara”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 7 =