Acasă Info Local A fost sau n-a fost?/(Despre ”țânțariada” 2019)

A fost sau n-a fost?/(Despre ”țânțariada” 2019)

DISTRIBUIȚI

 A. R.

 Mai mulți localnici din Popești-Leordeni și Berceni s-au plâns în noaptea de joi spre vineri (25 spre 26 iulie 2019) de stări de rău după ce seara, pe străzile din localități, s-au făcut tratamente pentru combaterea țânțarilor, în cadrul campaniei anuale pe care Consiliul Județean Ilfov o face de mai mulți ani.

Ulterior, după apariția în media a acestor informații, la aproximativ 12 ore, în presă s-a vehiculat faptul că și la Bragadiru există asemenea cazuri.

Într-o postare pe Facebook, primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, a anunțat că a oprit dezinsecția făcută de Consiliul Județean Ilfov și că va face verificări.

”Într-adevăr, în foarte multe zone din localitate aerul era irespirabil și foarte multe persoane acuzau stări de rău. Am oprit dezinsecția făcută de Consiliul Județean și urmează să verificăm documentele însoțitoare acestei acțiuni (substanța folosită și concentrația). Nu știm încă despre ce soluție este vorba și cât de riscantă este expunerea la ea, de aceea vă recomand să vizitați un medic dacă acuzați stări de disconfort”, a anunțat primarul Gheorghe Covrigea.

Ulterior, acesta a spus că a încercat să ia o probă din substanța folosită dar nu a primit acceptul, pe motiv că nu este ”abilitat”.

”Am încercat să luăm o probă din substanța folosită însă nu am primit acceptul, motivând că trebuie să fie o persoană abilitată. Atât persoanele de pe mașina de dezinsecție, cât și doamna Tanța Cojocaru – responsabilă de acțiune, nu au știut să îmi spună cine ar fi, de drept, abilitat să facă acest lucru. Mi-au spus că furnizorul poate lua probe (???) iar când am solicitat să aștepte până vine poliția și o persoană care poate preleva probe, mașina a plecat, în fugă, fără acceptul nostru. Sunt îngrijorat de situație și vă rog să mă anunțați privind starea voastră de sănătate. Dacă mergeți la medic și primiți informații despre substanța cu care ați fost intoxicați, vă rog să mă anunțați”, a mai scris primarul pe pagina sa de Facebook.

Vineri dimineața, în urma informațiilor apărute în spațiul public, Consiliul Județean Ilfov a anunțat oprirea, pentru moment, a dezinsecției în tot județul: ”Am suspendat dezinsecția în județ până când vom afla ce s-a întâmplat. Am făcut o comisie mixtă, împreună cu DSP și cu DSV, care și-a început imediat activitatea. Suntem la a cincea acțiune de dezinsecție terestră anul acesta și am mai folosit până acum aceeași substanță, fără să fie probleme. Înainte să acționăm, noi avertizăm cetățenii, inclusiv prin intermediul primăriilor. Solfac Trio este un insecticid toxic pentru albine și iritant pentru oameni. Oamenii trebuie să evite contactul direct cu substanța și, dacă locuiesc pe raza de acțiune a utilajelor de dezinsecție, trebuie să aibă grijă să închidă geamurile. În caz de contact accidental cu substanța, prima măsură recomandată este spălarea cu apă rece”.

Totodată, Consiliul Județean Ilfov a anunțat formarea unei comisii mixte din care fac parte reprezentanți ai CJ Ilfov, Direcției Sanitar Veterinare și ai Direcției de Sănătate Publică Ilfov, care să stabilească amploarea fenomenului și cauzele acestuia.

În cursul zilei de vineri, surse din cadrul Direcției de Sănătate Publică Ilfov au confirmat pentru Viitorul Ilfovean existența unor ”suspecți” care însă ”nu s-au confirmat”.

Nici la spitalele din București și nici la medicii de familie nu am găsit înregistrată vreo persoană care să acuze probleme de sănătate cauzate de tratamentele pentru combaterea țânțarilor.

Ceea ce am aflat însă este că apelurile telefonice au fost înregistrate prin numărul de urgență 112, ceea ce a determinat deplasarea la Popești-Leordeni a unei autospeciale de cercetare CBRN a pompierilor de la ISU București-Ilfov. Persoanele care au apelat 112 au anunțat că simt un miros înțepător și, inițial, nu au știut să indice proveniența acestuia, însă nu au cerut și intervenția unor echipaje medicale. Ulterior, din discuțiile de la fața locului și-au amintit că au văzut mașinile de dezinsecție. Măsurătorile efectuate de autospeciala CBRN în jurul orelor 24.00 nu au indicat depășiri ale valorilor normale ale gazelor din componența aerului. Măsurătorile au fost făcute pe mai multe străzi, din zona indicată de localnici.

Din partea primăriilor Popești-Leordeni și Berceni, ai căror reprezentanți trebuie să facă parte din echipele care realizează dezinsecția, nu am reușit să obținem niciun punct de vedere.

În cursul zilei de luni, 29 iulie, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a susținut o conferință de presă în care a prezentat, succint, derularea evenimentelor, concluziile raportului și măsurile avute în vedere.

Petrache a precizat că substanța folosită pentru combaterea țânțarilor este avizată de Ministerul Sănătății, nu este toxică pentru oameni, dar poate produce disconfort. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Ilfov, nu poate fi vorba despre greață sau stări de vomă.

Printre posibilele cauze identificate până luni dimineața (29 iulie), Petrache a enumerat insuficienta informare a populației în privința acțiunii sau o eventuală neglijență a operatorului de pe mașină.

Potrivit CJ Ilfov, ”unii dintre operatorii firmei private contractate de Consiliul Județean Ilfov pentru dezinsecție, SC Wasval SRL, au dat dovadă de neglijență în activitate. Utilajele ar fi trebuit oprite când oamenii intrau în raza lor de acțiune. Firma a primit avertisment și, dacă asemenea incidente se vor repeta, riscă rezilierea contractului. Primăriile nu au informat suficient populația de pe raza localității lor și nu au ales un traseu care să evite zonele unde se înregistra activitate comercială în spațiu deschis. Insecticidul folosit în acțiunile terestre este toxic pentru albine și iritant pentru oameni. Se recomandă evitarea contactului direct cu substanța și închiderea ferestrelor de către cei care locuiesc în raza ei de acțiune”.

Apelantul care a anunțat la 112 că sunt persoane căzute pe jos în urma tratamentelor aplicate nu a fost găsit, iar ambulanțele ajunse la fața locului au venit degeaba.

Președintele CJ Ilfov a precizat că și dacă o singură persoană este afectată de măsurile administrației, autoritățile trebuie să ia măsuri să remedieze situația.

În ceea ce privește concentrația substanței folosită, probele recoltate din bazinele mașinilor cu care s-a făcut pulverizarea sunt încă la laborator, pentru analiză, concentrația nefiind exclusă, în acest moment, dintre posibilele cauze.

Printre măsurile avute în vedere, președintele consiliului județean a enumerat convocarea unei întâlniri cu primarii localităților din județ, astfel încât informarea populației despre campanie să fie mai eficientă, o mai bună urmărire a operațiunilor de pulverizare, mergându-se până la o posibilă întrerupere a contractului cu furnizorul de servicii.

Potrivit CJ Ilfov, primăriile localităților sunt anunțate cu o săptămână înainte de aplicarea tratamentului și în ziua în care se face pulverizarea, astfel încât administrațiile locale să aibă, la rândul lor, timp să informeze populația.

Conform legislației, primăriile au obligația șă informeze populația și să informeze cetățenii despre campaniile de sănătate publică derulate de autorități.

Există varianta ca în acest caz să fie începutul luptei politice în vederea alegerilor locale de anul viitor, având în vedere traseul politic al diverșilor reprezentanți ai administrației publice locale.

Primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, fost liberal, este acum reprezentantul PSD, ca și edilul din orașul Popești-Leordeni, Petre Iacob, în timp ce președintele Consiliușlui Județean Ilfov, Marian Petrache, este membru al PNL, iar în cazul orașului Bragadiru, primarul liberal, Vasile Cimpoeru, are frecvente contre cu reprezentanții USR și PMP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here