Acasă Economie A fost semnat contractul pentru reabilitarea DJ 101

A fost semnat contractul pentru reabilitarea DJ 101

DISTRIBUIȚI

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: ”Cine este legat la lume într-un fel sau altul este marele câștigător!”

La 8 iulie 2020, la sediul Primăriei Grădiștea a fost semnat contractul privind reabilitarea Drumului Județean 101 – Balotești-Moara Vlăsiei-Gruiu-Sitaru, care leagă nordul județului Ilfov de DN 1 și de Autostrada A3.

La eveniment au participat Marian Petrache – președintele CJ Ilfov, Rizia Tudorache – vicepreședinte al CJ Ilfov, Cristian Pretorian – primarul comunei Balotești, Andrei Filip – primarul comunei Moara Vlăsiei, Mihail Toma – primarul comunei Grădiștea, Ion Samoilă – primarul comunei Gruiu, Constantin Călinoiu – director al Direcției de Investiții din cadrul CJ Ilfov, Mario Proell, administrator al companiei PORR, reprezentanți ai constructorului și ai companiilor implicate în proiect.

DJ 101 va fi reasfaltat, vor fi amenajate piste pentru biciclete în intravilan, trotuare, va fi construit un sistem de colectare a apelor pluviale, vor fi create spații pentru stațiile de autobuz și vor fi realizate parcări.

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: ”Cea mai mare problemă a lumii moderne ține de mobilitate. Cine este legat la lume într-un fel sau altul este marele câștigător. Noi nu facem astăzi decât să legăm județul Ilfov la marile trasee, să îmbunătățim rețeaua de transport pe care o avem. Ilfovul este în cel mai bun moment al lui. Am finalizat, la 1 iulie, strategia de dezvoltare a județului pentru următorii zece ani. La ora asta, Ilfovul are toate documentele strategice care îi permit să aibă o dezvoltare sustenabilă, o dezvoltare așezată, o dezvoltare care să îi permită să facă pași importanți pe calea creșterii calității vieții în această zonă”.

Petrache a amintit, de asemenea, că, pe lângă documentele strategice, Ilfovul are două master-planuri și două aplicații pe care le așteaptă de foarte mult timp. Este vorba de aplicația Apă-Canal, care așteaptă OK-ul de la Bruxelles, fiind o chestiune de timp, în valoare de 360 milioane de euro, și aplicația de gestionare integrată a deșeurilor (50 milioane de euro). Mai sunt, totodată, proiecte, discutate la nivelul Comisiei Europene, care rezultă din strategia de dezvoltare, proiecte care se ridică la 560 milioane de euro. ”Unul din acestea este Intermodalul de la Moara Vlăsiei, unde avem terminat studiul de fezabilitate și vom intra în următoarea fază. Comunitatea din Moara Vlăsiei intră în asociere cu vreo 130 de hectare de teren. Va fi cel mai mare nod intermodal din România și unul dintre cele mai mari din Europa”, a precizat Petrache.

Despre proiectul de reabilitare a DJ 101, președintele CJ Ilfov speră ca acesta să fie finalizat înainte de 2023.

Constantin Călinoiu, director al Direcției de Investiții din cadrul CJ Ilfov, a reamintit că DJ 101 are o importanță deosebită pentru județ, dar și la nivel național, deoarece asigură conectivitatea cu rețeaua central-europeană TN-T prin intersecția cu DN1 București-Ploiești-Brașov și intresecția cu autostrada A3 București-Ploiești.

DJ 101 trece prin patru localități – Balotești, Moara Vlăsiei, Gruiu și Grădiștea -, se interseactează cu DN1 și, în cealaltă parte, cu județul Ialomița.

Constantin Călinoiu: ”DJ 101 e proiectat pentru trafic foarte greu. Modernizarea acestuia constă în accese la proprietăți, trotuare, rigole carosabile. Sunt prevăzute și parcări care au o lungime de 25 de metri și o lățime de doi metri (1.850 mp de parcare) și stații de autobuz (alveole 130 m lungime și 2,75 m lățime), adăpost, bănci și coșuri de gunoi pentru colectare selectivă.  DJ 101 se intersectează cu 85 de drumuri laterale, cu podețe”.

Termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 36 de luni. Costurile lucrărilor sunt de 78.822.144 lei. 49.533.513 lei sunt nerambursabili, prin Programul Regional pentru Infrastructura de Transport, iar restul sumei provine din fondurile Consiliului Județean Ilfov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here