Acasă Economie A fost suplimentat ajutorul de stat pentru producătorii de tomate în spații...

A fost suplimentat ajutorul de stat pentru producătorii de tomate în spații protejate și de usturoi

DISTRIBUIȚI

Camera Deputaților a aprobat, cu 196 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 28 de abțineri, proiectul de lege pentru validarea OUG nr. 13/2024 prin care se instituie o schemă de ajutor de stat destinată compensării parțiale a pierderilor în culturile de tomate în spații protejate și de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Proiectul prevede un supliment de 1.500 de euro/beneficiar, având ca scop compensarea parțială a pierderilor cauzate de creșterea prețurilor la fertilizatori, produse de protecție a plantelor, material de plantare, combustibil și alte costuri, inclusiv forța de muncă și utilitățile.

Conform Comunicării Comisiei Europene 2023/C101/03 privind Cadrul temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat, sprijinul financiar se aplică producătorilor agricoli de tomate și usturoi pentru culturile înființate în ultimul trimestru al anului 2023 și primul trimestru al anului 2024.

Cuantumul ajutorului este stabilit la echivalentul în lei al sumei de 1.500 de euro/1.000 m², la cursul de schimb comunicat de BNR pentru data de 1 august 2023, respectiv 4,9334 lei pentru un euro. Beneficiarii vor primi ajutorul până la data de 30 septembrie 2024, cu condiția să demonstreze obținerea și valorificarea a minimum 3 kg de tomate/m².

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat se ridică la 371.189.020 de lei (75.240.000 de euro) și va fi finanțată din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru 2024.

Pentru cultura de usturoi, ajutorul de stat se acordă în aceleași condiții și cu aceeași valoare, suma fiind plătită până la data de 20 decembrie 2024, cu condiția depunerii documentelor până la 2 decembrie 2024. Valoarea totală a ajutorului pentru această schemă este de 86.581.160 de lei (17.550.000 de euro), asigurată de la bugetul de stat.

Proiectul autorizează Ministerul Finanțelor să facă modificările necesare în structura bugetului de stat și în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.

Deputatul USR Victor Ilie a criticat măsura, subliniind că nu doar cultivatorii de tomate și usturoi au nevoie de ajutor: „Ordonanța asta pare scrisă de Marcel, care s-a dus cu 100 de lei la piață, a luat două frunze de zarzavat și o bere și zice că a hrănit o familie întreagă. Românii nu mănâncă doar roșii și usturoi. (…) Luați bani, creșteți taxele la toți fermierii și îi direcționați apoi la clientela de partid. USR a votat „abținere” pe acest proiect. Nu zicem că fermierii care produc roșii sau usturoi nu au nevoie de ajutor, zicem că toți fermierii au nevoie de ajutor și primul ajutor pe care statul poate să-l dea este să nu le mai crească taxele”, a declarat deputatul.

 

1 COMENTARIU

  1. […] Camera Deputaților a aprobat, cu 196 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 28 de abțineri, proiectul de lege pentru validarea OUG nr. 13/2024 prin care se instituie o schemă de ajutor de stat destinată compensării parțiale a pierderilor în culturile de tomate în spații protejate și de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here