Acasă Educatie A început sesiunea de toamnă a Bacalaureatului

A început sesiunea de toamnă a Bacalaureatului

DISTRIBUIȚI

BacalaureatAstăzi a început cea de-a doua sesiune de Bacalaureat din acest an. În Ilfov, există patru centre de examinare, la Măgurele, Buftea, Brănești și Dragomirești Vale.

Pentru susţinerea examenului de Bacalaureat în această a doua sesiune, la nivel național s-au înscris 42.261 de absolvenţi de liceu (27.848 din promoţia curentă și 14.413 candidaţi – din seriile anterioare). În funcţie de forma de învăţământ absolvită, cei 42.261 de elevi înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 39.815 – zi, 1.027 – seral şi 1.419 – frecvenţă redusă.

Sesiunea de toamnă (august-septembrie) a Bacalaureatului 2016 a început cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) și a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). Cele două probe se vor desfăşura în intervalul 16-17 august. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) va avea loc între 17 şi 19 august, urmând ca ultima probă orală –  evaluarea competenţelor digitale (proba D) – să se deruleze în zilele de 18 şi 19 august.

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care refuză să raspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba.

Pentru a promova, un absolvent de liceu trebuie să susţină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, toate probele scrise, la care trebuie să obțină minim  nota 5, iar media probelor scrise să fie minim 6.

Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Examinările scrise din a doua sesiune încep luni, 22 august, cu proba la Limba şi literatura română – proba E)a), şi continuă marţi 23 august cu proba E)b) – Limba şi literatura maternă, respectiv miercuri, 24 august, cu proba E)c) – proba obligatorie a profilului. Testele scrise se încheie vineri, 26 august, cu proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d). Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00) au loc în data de 29 august, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 1 septembrie.

În prima sesiune au fost declaraţi respinşi 41.037 de candidaţi (toate promoţiile). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here