Acasă Economie A luat ființă Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă  

A luat ființă Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă  

DISTRIBUIȚI

În ședința de Guvern din 8 mai a fost adoptată hotărârea de guvern prin care se înființează Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, organism interinstituţional prezidat de premier. Comitetul urmărește procesul de implementare, monitorizare, evaluare și revizuire a Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

”Stretegia pe care am finalizat-o la sfârșitul anului trecut produce efecte concrete. Iată că una dintre instituțiile extrem de importante pentru a implementa Agenda 2030 a fost înființată astăzi. Cu ajutorul acestor instrumente de monitorizare și implementare pe care le-am propus prin capitolul trei al Strategiei sunt convins că vom reuși să punem în practică cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă pe care țara noastră și le-a asumat în 2015”, a declarat László Borbély.

Atribuțiile noului organism sunt de natură să asigure coerență în procesul de elaborare și promovare a actelor normative care vizează dezvoltarea durabilă. De asemenea, Comitetul urmărește respectarea obligațiilor de raportare asumate de România la nivel internațional și al Uniunii Europene în acest domeniu. Astfel, noua instituție poate propune instrumente care să îmbunătățească cadrul legislativ și instituțional cu scopul implementării corespunzătoare a angajamentelor României în ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă.

Secretariatul permanent al Comitetului va fi asigurat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care elaborează și un raport anual privind stadiul implementării Strategiei. Documentul primește un aviz consultativ și este înaintat Guvernului pentru a fi prezentat în Parlament.

În ceea ce privește structura organismului nou înființat, aceasta include pe lângă premier alți 27 de miniștri, printre care și vicepremierii. Sunt programate două întâlniri anuale, însă Comitetul se poate reuni în sesiune extraordinară ori de câte ori este necesar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here