Acasă Interne Acțiunea ”Foc de artificii”, la final/112 persoane rănite

Acțiunea ”Foc de artificii”, la final/112 persoane rănite

DISTRIBUIȚI

Peste 74 de tone de articole pirotehnice, în valoare de peste 2.200.000 de lei, au fost au indisponibilizate, peste 1.100 de infracţiuni au fost constatate și 342 de sancțiuni contravenţionale au fost aplicate de polițiști, în cadrul acțiunii naționale ”Foc de Artificii”. Din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnice, 112 persoane au suferit vătămări.

Poliția Română a desfășurat, în perioada 18 noiembrie 2019 – 6 ianuarie 2020,  acțiunea națională ”Foc de Artificii”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Polițiștii au derulat peste 1.200 de activități de prevenire în școli, au controlat 972 de persoane fizice şi juridice autorizate și au efectuat 2.679 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective.

Au fost depistate 1.087 de persoane fizice şi juridice neautorizate, fiind constatate 1.119 infracţiuni și aplicate 342 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de aproape 570.000 de lei.

De asemenea, au indisponibilizate, în vederea confiscării, 74.583 kg. de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare de 2.265.265 de lei și au fost retrase 6 autorizaţii.

Din cauza nerespectării legislației privind articolele pirotehnice, 112 persoane au suferit vătămări (91 rănite de petarde), una dintre ele decedând, în 5 situații au fost produse incendii, iar în alte două cazuri au fost distruse bunuri.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

Comercializarea către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege a articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.

În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 și F3, fiind destinate uzului profesional datorită periculozității deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piață pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here