Acasă Anchete Administratorii Domeniului Știrbey din Buftea au inaugurat o nouă terasă pe care...

Administratorii Domeniului Știrbey din Buftea au inaugurat o nouă terasă pe care au denumit-o Terasa Dej

DISTRIBUIȚI

Administratorii Domeniului Știrbey din Buftea au inaugurat o nouă terasă pe care au denumit-o Terasa Dej, ca urmare a faptului că dictatorul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej venea periodic aici să joace popice.

“Știai că… Gheorghe Gheorghiu Dej venea periodic să joace popice la popicăria care acum a fost transformată în Terasa DEJ?”, se arată în anunțul postat pe pagina oficială a Domeniului Știrbey din Buftea.

Numele primului dictator comunist, responsabil de sovietizarea României și moartea a mii de dizidenți, inclusiv în închisorile comuniste, se alătură altor nume, precum Prințesa Ecaterina sau Regina Maria, cu care au fost botezate alte facilități din Domeniul Stirbey.

Buletin de București a încercat să ia legătura cu administratorii afacerii, însă până la această oră nu au transmis niciun punct de vedere cu privire la această decizie.

În schimb, un angajat a comunicat că “denumirile pe domeniu au fost date în funcție de cine a vizitat sau cine are o legatură istorică cu locul. Nu este vreo legatură sentimentală. Sala Regina Maria se numește așa tot datorită acestei legături cu locul acesta și tot așa”.

Construcția Domeniul Știrbey a început în 1850 iar de-a lungul timpului au fost făcute modificări importante de urmașii domnitorului Țării Românești, Barbu Dimitrie Știrbei.

În interiorul amplasamentului sunt obiective din patrimoniul cultural naţional: Palatul Ştirbey, Palatul Mic şi Biserica, Poarta şi Turnul de Apă.

În 2006, Domeniul a fost retrocedat moștenitorilor familiei Știrbei, scos din circuitul public și vândut la scurt timp.

În prezent, potrivit descrierii de pe site-ul oficial, este cel mai mare centru de evenimente din București, aici organizându-se inclusiv nunți. – buletin.de/bucuresti

Administratorii domeniului Știrbey au reacționat public după ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a luat poziție cu privire la decizia de a denumi o facilitate după dictatorul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.

“Denumirea Terasa DEJ nu este una oficială și nici nu a existat vreodată o astfel de intenție din partea managementului Domeniului Știrbey”, au transmis administratorii afacerii după ce au șters anunțul potrivit căruia numele fostului dictator a fost dat fostei popicării, transformată astăzi în terasă.

Reacția vine după ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a reacționat public ca articolului Buletin de București în care relatam că numele  dictatorului comunist Gheorghiu-Dej este folosit pentru a denumi o falicitate din cadrul domeniului, alături de alte nume precum Regina Maria sau Prințesa Ecaterina.

“Reamintim că Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut un rol determinant în instaurarea comunismului în România și în schimbările dramatice care au afectat țara din punct de vedere politic, economic, social și cultural. De numele fostului dictator se leagă desființarea partidelor politice, epurările, miile de procese politice în urma cărora numeroși cetățeni nevinovați au ajuns în închisori și lagăre, procesul de colectivizare forțată a agriculturii ș.a.”, se arată în comunicatul Institutului. Foto – Bultein de Bucuresti

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here