Acasă Uncategorized Afaceri, lăcomie, evaziune

Afaceri, lăcomie, evaziune

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Mai e un secret pentru cineva că afacerile de sezon aduc profit uriaș fără ca așa-zișii întreprinzători să dea vreun leu Fiscului? Asta se întâmplă de mulți ani, statul nedorind, din diverse motive, să strice afacerile unor ”nevoiași, care fac și ei un ban vara sau iarna”. În cazul nostru, sezonul rece, care începe cu deja celebrele târguri de Crăciun care țin aproape toată luna decembrie, este așteptat cu mult interes de samsari, cu precădere de cei care vând, cu sau fără autorizație, băuturi alcoolice în astfel de spații publice.

La marele târg de Crăciun din Piața Constituției din Capitală, spre exemplu, unul dintre ”comercianți” a vândut vin, la deschiderea evenimentului, deci într-o singură seară, în valoare de peste 40.000 de lei. Da, ați citit bine! Adică de aproape 10.000 de euro! Apoi, sâmbăta și duminica, s-a lăudat că a vândut de cel puțin câte 10.000 de lei. Pe lângă licoarea fiartă mult-dorită de vizitatorii înfrigurați, omul despre care discutăm bănuiesc că mai vindea și pastramă sau alte bunătățuri tradiționale. A fost atât de solicitat de clienți încât nici nu avea timp să bată pe casa de marcat ceva. Cel puțin așa au observat cei care i-au gustat licorile… Dacă nu a trecut băutura prin casa de marcat, oare a dat vreun ban Fiscului după ce a tras linie? Puțin probabil.

Așa-zisa mica evaziune este, de fapt, una colosală, statul pierzând foarte mulți bani.

O să mi se reproșeze că am ceva cu micii afaceriști care încearcă să supraviețuiască. Greșit! Ei nu fac decât să speculeze la maxim permisivitatea legii și ignoranța cumpărătorilor.

Situația nu este una neobișnuită în piețele din marile orașe. Știe oare cineva de la Fisc că există piețe în București unde legumele sunt vândute direct din Mercedes și că la finalul unei singure zile micul samsar bagă în buzunar cel puțin 10.000 de lei nefiscalizați?

E adevărat, în mediul rural există încă mulți nevoiași care pentru a-și asigura pâinea de zi cu zi vând pe nimic un fir de pătrunjel. Această categorie însă este vânată de vigilenții polițiști locali care își îndeplinesc astfel norma de amenzi.

Sursa foto: realitateamedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here