Acasă Economie AJOFM Ilfov: Modificari legislative privind acordarea subventiilor pentru ucenicie si stagiari

AJOFM Ilfov: Modificari legislative privind acordarea subventiilor pentru ucenicie si stagiari

DISTRIBUIȚI
Men working in a factory

Corina Florentina Preda, purtatorul de cuvant al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov, anunță că atât Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, dar și Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior au fost modificate prin intrarea în vigoare a Legii nr. 164/2017.

Astfel, potrivit noilor modificări legislative angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condițiile legii, beneficiază la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul și nu poate fi mai mică de 12 de luni și mai mare de 36 luni, astfel: 12 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări

Men working in a factory

de nivel 2; 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3; 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4. Suma cuvenită se deduce de către angajator din contribuția pe care acesta este obligat, conform legii, să o vireze lunar în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj.

Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și 30 de ore pe săptămână.

Poate fi încadrat ca ucenic orice persoană fizică cu vârsta peste 16 ani și care nu deține o calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia la locul de muncă.

De asemenea angajatorul care încheie un contract de stagiu cu absolvenți de învățământ superior, în condițiile legi, beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 1.350 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj în limita fondurilor alocate cu această destinație.

Contractul de stagiu se încheie odată cu încheierea contractului individual de muncă, în condițiile prezentei legi.

Durata contractului de stagiu este de 6 luni, cu excepția situațiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu.

Stagiar este debutantul în profesie, angajat cu contract individual de muncă, cu excepția celor care dovedesc că au desfășurat, potrivit legii, activitate profesională în același domeniu, anterior absolvirii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here