Acasă Info Local Alegeri în Ilfov

Alegeri în Ilfov

DISTRIBUIȚI

alegeriUNA CALDĂ, UNA RECE: PSD – PNL 1 – 1

Pentru Camera Deputaților: Andrei Gheorghe (PNL – 50,1%) – Gabriela Szabo (PSD – 30,5%)

Pentru Parlamentul European: Alianța PSD, UNPR, PC – 36,3% – PNL – 29,5%

Gabriela Szabo, candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, a pierdut alegerile parlamentare parţiale organizate la Ilfov. Liberalul Andrei Daniel Gheorghe, istoric de profesie, a câştigat scrutinul cu 50,1% din totalul voturilor valabil exprimate (12.493 voturi), în timp ce Gabriela Szabo a obţinut 30,5% (7.605 voturi). Pentru alegerile parţiale din Colegiul 4 din Ilfov au fost organizate, în zece localităţi, 57 secţii de votare. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost 24.938, voturi nule – 1.177 (4,7%). Au votat pe liste suplimentare 814 alegători şi șapte persoane au solicitat urna mobilă. Scorul nu poate fi considerat însă o surpriză întrucât șapte din cele zece localități unde s-a desfășurat scrutinul sunt conduse de primari liberali.

Circumscripţia electorală nr. 25, judeţul Ilfov, Colegiul uninominal nr. 4 Camera Deputaţilor a organizat alegeri pentru funcția care a aparţinut deputatului PNL Eduard Hellvig. Pentru aceeași funcție, în colegiul ilfovean au mai candidat Vasile Dumitru (PDL) – 1.571 de voturi, Andrei-Octavian Ciozvardă Diaconescu (FC) – 427 de voturi, Simion Dumitru (PMP) – 1.694 voturi, Ion Rogoveanu (PP-DD) – 781 voturi și Michael Heimann (PRM) – 367 voturi.

La alegerile europarlamentare, Alianța PSD-UNPR-PC a obínut 36,3%, PNL – 29,5%, PDL – 8,6%, PMP – 6,6% și Mircea Diaconu (candidat independent) – 5,8%, la o participare la vot de 42,26%, cu mult peste media pe țară. Restul, 13,2%, a fost împărțit între ceilalți candidați. Marele perdant este PPDD (mai puțin de 3.000 de voturi) formațiune clasată a doua la alegerile din noiembrie 2012, care a obținut singurul post de deputat din partea opoziției la vremea respectivă.

 PDL, trădat din interior 

Primarii PDL, șase la număr, au demonstrat încă o dată că au rămas ”portocalii” doar pentru a-și păstra funcțiile întrucât au sprijinit PSD și PMP, unii mergând chiar cot la cot prin județ cu candidații respectivi. Echipa de campanie, condusă de președintele organizației, Ioan Nastea, a trebuit să facă față jocului dublu al multor organizații, mulți democrat-liberali votând după propriile interese și după promisiunile făcute în perspectiva lui 2016. Există localități unde PDL a obținut până în 200 de voturi, chiar dacă primarul era ”portocaliu”. PDL a obținut rezultate bune la Snagov și Jilava. La Voluntari, PDL a scos de asemenea 1.000 de voturi. Interesant este că la Dragomirești Vale, localitate condusă de primar democrat-liberal, PNȚCD a obținut 1.076 de voturi, iar PDL 281. Scorul pe județ – 8,6% – este mult sub așteptări, dar realist având în vedere trădarea care a venit din interiorul formațiunii.

Ioan Nastea este hotărât să își facă o echipă competitivă în perspectiva alegerilor din decembrie, dar așteaptă lângă el și ”oameni care să pună suflet pentru partid, să dea ceva partidului, nu numai să ia, nu numai să aștepte funcții”. Cei care au trădat, spune Nastea, vor fi dați afară, PDL urmând să aibă echipă nouă pentru alegerile din decembrie a.c.

 PMP a luat voturi de unde a putut 

Partidul condus din spate de Traian Băsescu a reușit un scor bun – 6,6% – în Ilfov, voturile fiind ”furate” în general de la PDL. ”Popularii” au reușit însă să negocieze și cu câțiva primari de la PNL și au acaparat din electoratul PPDD (locul 2 în Ilfov la alegerile parlamentare din 2012), o formațiune care a dezamăgit prin apropierea de PSD, contrar discursului lui Dan Diaconescu. PMP pare că se consolidează în Ilfov, însă poate avea soarta PPDD în 2016 dacă nu își organizează structuri în toate localitățile din județ.

În Ilfov mulți dintre apropiații lui Cristache Rădulescu, fost președinte al C.J. Ilfov și lider al organizației județene a PDL, se regăsesc acum în formațiunea condusă la Ilfov de Rizia Tudorache. Deocamdată, PMP nu este primit la discuții nici de PDL, nici de PNL, de aici și intervenția Elenei Udrea care a declarat că formațiunea sa nu va putea da candidatul Dreptei unite pentru Cotroceni la alegerile din iarnă. Iar varianta lui Cristian Preda potrivit căreia ”ușa PMP e deschisă” nu stă în picioare, pentru că nu noua formațiune trebuie să aștepte pețitori, ci invers.

 Mircea Diaconu, votat și în fieful PSD și în cel al PNL

 Mircea Diaconu a obținut un scor foarte bun în Ilfov (5,8%) în condițiile în care nu a călcat deloc în județ și nu a avut niciun baner sau afiș electoral. Joacă doar într-un film în care este primar de Ciorogârla, dar puțini știu despre acest aspect. Există voci care susțin că PSD a fost cel l-a împins totuși pe Diaconu să obțină un asemenea rezultat din postura de independent, după modelul EBA din 2009.

 PNL – PDL – FC, alianță împotriva PSD

 A doua zi după euroalegeri au început discuții privind o alianță a partidelor din Opoziție împotriva PSD. PNL se va alia din nou cu PDL, după ce va ”absorbi” Forța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu. Liderul PDL, Vasile Blaga, subliniază că nu poate fi vorba de o fuziune acum pentru că ”mai întâi trebuie să vedem ce ne apropie”. Blaga vizează însă o singură mare construcție pe Dreapta, la fel ca și Crin Antonescu. O astfel de discuție a mai avut loc înainte de alegerile din 2004 și imediat după aceea, în 2005, însă orgoliile au fost mai puternice, democrat-liberalii fiind atunci pe cai mari datorită ”locomotivei” Traian Băsescu.

Cu toate previziunile electorale date peste cap de alegerile din Duminica Orbului, în care social-democraţii s-au impus categoric, liderii PNL, PDL şi Forţa Civică încearcă, așadar, regruparea pe partea Dreaptă în încercarea de a pune bazele unei alianţe electorale anti-PSD în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Crin Antonescu, Vasile Blaga şi Mihai Răzvan Ungureanu au avut deja o serie de discuţii informale pe această temă. Deocamdată, PMP este lăsat deoparte și este greu de crezut că va fi primit prea curând la astfel de discuții, având în vedere poziția lui Antonescu și a lui Blaga față de Băsescu. Există varianta întoarcerii în PDL a unor fruntași care au fost dezamăgiți de prestanța Elenei Udrea și a companiei sale în alegerile din 25 mai. Mai mult, rețeta ”Jos băsiștii” a dat raode mari PSD, așa că de ce nu ar folosi-o și noua alianță de Dreapta, indiferent cum se va numi?

 Rezultate obținute la 25 mai a.c. la alegerile europarlamentare în Ilfov

Total voturi valabil exprimate – 119.307

Alianța PSD-UNPR-PC – 43.325

PNL – 35.159

PDL – 10.297

PMP – 7.831

Mircea Diaconu – 6.961

PPDD – 2.962

PRM – 2.714

Forța Civică – 2.600

PNȚCD – 1.912

Iulian Capsali – 1.012

PER – 951

Alianța Națională a Agricultorilor – 881

Corina Ungureanu – 512

Partidul Verde – 394

Peter Costea – 334

PDS – 278

Dănuț Liga – 244

PNR – 211

Eugen Dăeanu – 186

PAS – 153

Constantin Filip – 144

Paul Purea – 138

UDMR – 108

 

Alianța PSD-UNPR-PC a obținut cele mai multe voturi la Voluntari – 7.851 și cele mai puține la Dascălu – 196

PNL a obținut cele mai multe voturi la Otopeni – 2.289 și cele mai puține la 1 Decembrie – 70

PDL a obținut cele mai multe voturi la Voluntari – 1.009 și cele mai puține la Moara Vlăsiei – 65

PMP a obținut cele mai multe voturi la Voluntari – 743 și cele mai puține la Grădiștea – 31

Mircea Diaconu a obținut cele mai multe voturi la Voluntari – 894 și cele mai puține la Dragomirești Vale – 18

PPDD a obținut cele mai multe voturi la Clinceni – 308 și cele mai puține la Glina – 11 (unde are primar interimar)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here