Acasă Info Local Alegeri locale 2020. La Dimieni prezența la vot a depășit 80%!

Alegeri locale 2020. La Dimieni prezența la vot a depășit 80%!

Ilfov - Cozi formate în zori, alcool în proximitatea secției de votare, anchetă pentru coruperea alegătorilor

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Facebook

Astăzi, 27 septembrie 2020, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă referitoare la activitățile efectivelor MAI în contextul desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020. 

Aceasta a precizat că până la prânz scrutinul s-a desfășurat fără incidente deosebite de ordine publică, dar că au fost înregistrate 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral.

”Toate sesizările sunt verificate cu promptitudine. Până acum, un sfert dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 48 sunt în curs de verificare.

Au fost constatate 16 fapte contravenționale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 8.700 de lei şi 4 avertismente scrise.

S-au primit sesizări cu privire la 9 infracțiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane.

Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale, turism electoral, fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, coruperea alegătorilor, vot multiplu, sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500m să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.”

Între exemplele concrete prezentate de purtătorul de cuvânt al MAI sunt distribuirea mai multor buletine de vot pentru primar general şi primar de sector către anumiţi votanţi în sectorul 5 din București, situație neconfirmată. În județul Giurgiu un reprezentant al secției de votare a fost reclamat că sugerează alegătorilor cu cine să voteze, situație care nu s-a confirmat, iar apelantul a primit o contravenție de 2.000 de lei, în Dâmbovița polițiștii au fost sesizaţi că într-o secţie de votare este montată o cameră de supraveghere video. Au fost dispuse măsuri pentru acoperirea obiectivului camerei de supraveghere. De asemenea, având în vedere aspectele sesizate, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violare a confidenţialităţii votului. De asemenea, în Timiș, reprezentantul unui partid politic a sesizat prin 112 faptul că a primit două buletine de vot pentru funcția de primar, dintre care unul avea deja aplicată ștampila pe un anumit partid politic. Se efectuează verificări.

La o secție de votare din localitatea dâmbovițeană Hulubești, s-a sesizat faptul că un candidat la funcția de primar influențează alegătorii.  Și în acest caz se fac verificări.

În Caraș-Severin, polițiștii fac cercetări pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe după ce în fața unei secții de votare a izbucnit un conflict spontan între două persoane.

În același județ, a fost primită o sesizare referitoare la faptul că la două secții de votare votanții intră în cabina de vot cu însoțitor. Au fost identificate mai multe persoane din localitatea respectivă care ar fi însoțit alegători în cabina de vot cu permisiunea președintelui secției de votare. Se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.

La o secție de votare din Costinești, procesul electoral a fost suspendat pentru o oră după ce un votant a descoperit o greșeală de tipărire pe buletinele de vot. Procesul de votare a fost ulterior reluat.

Polițiștii din Năvodari au fost sesizați cu privire la faptul că la o secție de votare unul dintre votanți ar fi distrus mai multe buletine de vot. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus și, după ce ar fi aplicat ștampila cu mențiunea Votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

În localitatea Cungrea din județul Olt, un bărbat a votat cu actul de identitate al concubinei, fără ca membrii secției de votare să observe acest lucru. După aproximativ 20 de minute a revenit cu propriul act de identitate. Se fac verificări.

La Sighet, Maramureș, structurile de specialitate ale MAI efectuează verificări după ce în presă au apărut informații privind cumpărarea de voturi.

”De asemenea, au fost înregistrate mai multe sesizări de așa-zis turism electoral, toate fiind de urgență verificate. Vă reamintesc că pentru prevenirea acestor fapte, efectivele MAI organizează filtre rutiere în toată țară.

La o secție de votare din Bistrița-Năsăud, unde un bărbat a leșinat și în cădere a suferit un traumatism cranian. În acest caz a intervenit echipajul de terapie intensiva mobilă SMURD.

De asemenea, în Prahova procesul de votare s-a întrerupt din cauza unor probleme privind alimentarea cu curent electric”, a mai explicat comisarul Dajbog. 

Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 15.00.

În județul Ilfov, la Tunari, sunt cozi de așteptare la cele patru secții de votare amenajate la Școala Gimnazială nr. 1.

La ora 10.00, era coadă la Școala Gimnazială nr. 1 din Tunari, aproximativ 150 de persoane încă așteptau să intre în incintă. Purtau mască, așteaptau în liniște, încercând cu greutate însă să păstreze distanța recomandată.

Potrivit Digi 24 cozile s-au format de la 6.30 dimineața, iar după trei ore de la deschiderea urnelor alegătorii încă nu ajunseseră să voteze. Alte surse indică prezența unor votanți începând cu ora 4.00 a dimineții, pe rețelele de socializare fiind postări care indică participarea unor alegători care provin din județul Ialomița.

Prezența la vot la Secția de votare 255 organizată în satul Dimieni, aparținând de Tunari, a trecut, la ora 14.00, de 80%!

De asemenea, polițiștii orașului Măgurele fac cercetări pentru infractiunea de corupere a alegătorilor, ca urmare a unui denunț formulat de către o femeie la data de 26 septembrie a.c., anunță IJP.

Din primele verificări a rezultat că un bărbat ar fi oferit suma de 200 de lei la două persoane, pentru a vota un candidat.

În urma probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore pe bărbatul bănuit de săvârșirea infracțiunii sesizate, urmând ca acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetul, cu propuneri legale.

Purtătorul de cuvânt al MAI a anunțat în intervenția de dimineață că în Ilfov au fpst date trei contravenții în valoare de 3.000 de lei  pentru „comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here