Acasă Politic Aleșii, obligați să se școlească

Aleșii, obligați să se școlească

DISTRIBUIȚI

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat un amendament potrivit căruia fapta aleșilor locali de conflict de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maxim 6 luni.

Deputații din comisie au adoptat un raport favorabil la propunerea legislativă de modificare a Legii administrației locale și a statutului aleșilor locali, introducând un amendament în acest sens. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari PSD

”Fapta aleșilor locali de a încălca legislația privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe perioada de maximum 6 luni”, prevede amendamentul adoptat de comisie, potrivit președintelui comisiei, social-democratul Eugen Nicolicea. El a adăugat că amendamentul precizează că, în cazul primarilor, sancțiunea se aplică prin Hotărâre a Consiliului Local, menționând că această precizare este necesară deoarece, în prezent, nu este prevăzut în nicio lege cine sancționează primarul pentru conflict de interese.

Propunerea legislativă aprobată de comisie mai prevede că validarea mandatelor de consilieri locali sau județeni se face în termen de 20 de zile de la alegerile locale de către judecătoria în raza căruia se află unitatea administrativ teritorială, respectiv de tribunalul competent teritorial.

Printre alte prevederi adoptate se numără aceea că viceprimarii, președinții de consilii județene, vicepreședinții de CJ sunt în același timp și consilieri. Aleșii locali au obligația de a participa la cel puțin un curs de pregătire în domeniul administrației publice locale în cursul primului an de mandat. Comisia de administrație a dat anterior un raport preliminar de respingere a inițiativei legislative.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here