Două evenimente triste, şi curios, contrarii, ne-au îndemnat să scriem acest articol. Un poliţist român aflat în misiune a fost pur şi simplu spulberat de un şofer turc şi toate eforturile medicilor de a-i salva viaţa au rămas fără rezultat. În aceeaşi perioadă, un alt poliţist, aflat în misiune, a acroşat/blocat un tânăr motociclist de 22 ani care circula cu peste 100 de km pe oră, nu avea carnet de conducere şi nu a oprit la semnalizarea poliţistului, evident legală. Eforturile medicilor de a-i salva viaţa tânărului au rămas fără rezultat. Precum în cazul poliţistului accidentat de soferul turc. Două evenimente triste, contradictorii, care ridică două probleme majore: viteza cu care se circulă în România şi datoria organelor de ordine de a menţine ordinea.
Cu ceva timp în urmă au fost majorate amenzile pentru infracţiunile din circulaţie, măsură care a stârnit ample comentarii, majoritatea negative. Se părea că aceste amenzi usturătoare vor tempera zelul conducătorilor auto de tot felul în a încălca regulile de circulaţie. Dar, stupoare, acestea parcă au crescut. Şi şoşelele ţării şi, bineînţeles, cele ale judeţului nostru, au devenit adevărate circuite de formula unu… Şi destul de des suntem martorii unor accidente care lasă în urma lor morţi. Aşa cum s-a întâmplat în cazurile prezentate mai sus.
Un mare pericol îl prezintă motocicliştii care circulă cu viteze care, pur şi simplu, ne sperie pe noi, cei, care trebuie să avem o reacţie fizică rapidă, pentru a ne feri din calea lor. Aşa cum a făcut tânărul despre care am relatat mai sus. Acesta, pur şi simplu, a intrat în maşina poliţistului care încerca, legal, să-i bareze calea. Dacă nici la semnalizarea omului legii nu a micşorat viteza ce să mai vorbim dacă în faţa lui apărea un pieton? Şi, ni se spune, că era un băiat cuminte. Dar avea pasiunea motocicletelor cu care circula fără carnet şi cu viteze excesive dincolo de limita legală şi, pe deasupra, sfidând organele de ordine! Iar poliţistul este acuzat că l-a urmărit “intenţionat”. Pentru numele lui Dumnezeu, ce rol au organele de ordine decât acela de a urmări, consecvent, tocmai pe aceia care încalcă, în mod repetat, sfidător, legile ţării?
Libertatea este înţeleasă greşit de unii. Libertatea nu trebuie să atenteze la liniştea şi viaţa celorlalţi. Căci astfel ajungem la anarhismul atât de practicat în anumite perioade din agitata istorie a planetei noastre. Să intrăm în sfera exemplelor concrete: la intrarea din judeţul Călăraşi în judeţul Ilfov prin comuna Cernica, satul Tânganu, doar într-un singur loc au fost, pur şi simplu, spulberaţi doi copii! Unul de opt ani, altul de zece ani. Cauza? Viteza excesivă cu care se intră în judeţul Ilfov dinspre judeţele limitrofe. Un hâtru ilfovean a spus că vecinii noştri au fost obişnuiţi să conducă atelaje pe patru roţi având la cârmă bidivii. Ori aceste patrupede inteligente aveau simţurile lor şi evitau, pe cât posibil, accidentele. Pe cand “driverii” moderni…
Există în localităţi şi în afara lor nişte cerculeţe cu cifre, scrise clar, precum 30, 50, 70, 90 … Am întrebat, ironic şi retoric, un şofer ce reprezintă acestea? Nu cumva limită de viteză? A răspuns, stupefiant, că dacă le respectă se deplasează “ca melcul” şi că “eu sunt mai prost să treacă toţi pe lângă mine şi eu să rămân de căruţă?” Cu o asemenea mentalitate şi înţelegere a legilor unei ţări (şi nu este vorba numai de cele din circulaţie) să nu ne mai mirăm de câte se întâmplă. Şi, din păcate, nu numai în România.
Se spunea despre secolul trecut, cel cu un număr rotund, 20, că este “al vitezei”. Era vorba de viteza cu care se derula viaţa noastră datorită permanentului progres tehnic. În acest nou mileniu apar uluitoare performanţe ale vitezei trenurilor, autoturismelor, navelor, rachetelor etc. Dar în acest trepidant concurs al vitezelor ne întrebăm: viaţa oamenilor mai are vreo valoare? Şi, în cele din urmă, unde ne grăbim cu atâta ardoare? Şi în viteză. – VASILE BOLBOJA