Acasă Anchete ANCOM nu iartă

ANCOM nu iartă

DISTRIBUIȚI

”Inca de la aplicarea regulamentului european Roam like at home, ANCOM a monitorizat permanent si a investigat punctual, in urma sesizarilor primite din partea utilizatorilor, modul in care operatorii de telefonie prezenti pe piata romaneasca aplica prevederile acestuia. Neregulile depistate au fost sanctionate de Autoritate cu amenzi si cu impunerea unor termene clare de remediere a acestora. Regulamentul nu prevede insa numai obligatii pentru operatori, ci si drepturi ale acestora, pentru a-si stabili politicile comerciale in functie de strategia fiecaruia. Unul dintre aceste drepturi este acela ca operatorii pot comercializa oferte fara roaming, adresate utilizatorilor care nu calatoresc in afara tarii sau care au alte optiuni pentru situatiile in care nu se afla in tara. Desigur, conditia este ca operatorii sa informeze corect si complet utilizatorii cu privire la continutul ofertelor”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

Sanctiunile aplicate pentru nerespectarea regulamentului Roam like at home

In urma controalelor efectuate de ANCOM, doi operatori au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 180.000 de lei pentru aplicarea incorecta a regulamentului european Roam like at home.

Pentru ca nu a notificat utilizatorii cu privire la faptul ca a modificat clauzele contractuale (respectiv Termenii si conditiile generale de utilizare a serviciilor preplatite) referitoare la conditiile in care este furnizat serviciul de roaming, Vodafone a fost sanctionat cu amenda in valoare de 30.000 de lei, operatorul remediind problemele identificate inainte de termenul acordat de 90 de zile.

Pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in contractele incheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobila pe baza de abonamente, Orange si Vodafone au fost sanctionati cu cate o amenda in valoare de 50.000 de lei. Vodafone a mai fost sanctionat cu o amenda in valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabila in Termenii si conditiile generale de utilizare a cartelelor preplatite.

Sesizari din partea utilizatorilor

De la intrarea in vigoare a regulamentului Roam like at home si pana in prezent, Autoritatea a primit aproape 300 de reclamatii de la utilizatorii de comunicatii electronice din Romania privind aplicarea acestuia. Aproximativ 100 din totalul acestora au vizat neinformarea cu privire la introducerea politicii de utilizare rezonabila in contractele cu utilizatorii, 90 au vizat aplicarea politicii de utilizare rezonabila conform Roam like at home, iar 57 dintre acestea s-au referit la comercializarea ofertelor fara roaming inclus.

Alte plangeri din partea utilizatorilor s-au referit la faptul ca nu au fost avertizati ca urmeaza sa li se aplice suprataxe in roaming, existenta unor limite pentru cantitatea de date disponibila in roaming si neinformarea cu privire la modul in care acestea se aplica.

Drepturile si obligatiile operatorilor de telefonie

Operatorii de telefonie sunt obligati sa aplice intocmai prevederile Regulamentului european Roam like at home. Acesta prevede ca minutele, SMS-urile si datele consumate in roaming in Spatiul Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Liechtenstein si Norvegia) sa se scada din resursele nationale incluse. Dupa epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca in Romania, in afara propriei retele, dar in limitele unei utilizari rezonabile.

Reglementarile europene in vigoare nu interzic operatorilor sa ofere planuri tarifare (abonamente/cartele preplatite/(extra)optiuni) fara acces la roaming. Aceste planuri tarifare se adreseaza utilizatorilor care nu doresc sa utilizeze serviciile de telefonie mobila si atunci cand calatoresc in afara Romaniei, preferand sa beneficieze de resurse nationale la preturi avantajoase.

Potrivit reglementarilor europene in vigoare, pentru a preveni abuzurile, exista limite clar stabilite pentru o utilizare rezonabila a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decat traficul national inclus in abonament/(extra)optiune, depinzand de pretul acestuia/acesteia.

Operatorii sunt obligati sa informeze utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice asupra politicilor de utilizare rezonabila aplicate, a limitarilor consumului de date in roaming sau a modificarii contractelor prin introducerea unor noi conditii de furnizare a serviciilor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − nine =