Acasă Economie ANCOM va modifica reglementările pentru furnizarea serviciilor poștale

ANCOM va modifica reglementările pentru furnizarea serviciilor poștale

DISTRIBUIȚI

Ca urmare a modificărilor legislative și a evoluțiilor tehnologice electronice din ultimii ani de pe piața serviciilor poștale, Consiliului Consultativ al ANCOM a discutat proiectul de decizie privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poștale, care va institui un nou cadru de reglementare.

Principalele modificări ale deciziei

Proiectul de decizie modifică limita de greutate a coletelor, în acord cu reglementările în materie, de la 50 kg la 31,5 kg, și clarifică punctual situația persoanelor care revând serviciile poștale prestate de un furnizor de servicii poștale, inclusiv prin intermediul unor aplicaţii informatice disponibile pe o pagină de internet.

De asemenea, decizia actualizează lista serviciilor poştale, categoria serviciilor poştale reglementate distinct în afara sferei serviciului universal fiind restrânsă prin eliminarea serviciului schimbare destinație, întrucât în prezent acest tip de serviciu nu mai este prestat de furnizori conform particularităților stabilite în actualul regim de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poștale. Acest serviciu va putea fi furnizat în continuare ca o caracteristică suplimentară a altui serviciu poștal.

Conform prevederilor legale privind simplificarea procedurilor administrative în relația dintre beneficiarii de servicii publice și administrația publică, solicitanții/furnizorii înregistrați în România nu vor avea obligația să transmită unele documente, în măsura în care Autorității i se permite accesarea, respectiv verificarea informaţiilor necesare identificării acestora și a reprezentantului legal, în bazele de date administrate de alte autorităţi sau instituţii publice.

Transmiterea documentelor între ANCOM și furnizori, în contextul digitalizării, se va realiza printr-o modalitate unică de comunicare, rapidă și facilă, respectiv prin intermediul poștei electronice.

Totodată, actul normativ stabilește noi reguli și condiții pentru:

  • livrarea trimiterilor poștale pe baza unui cod alfanumeric (cod PIN) sau a semnăturii pe PAD și încadrarea acestor metode ca modalități suplimentare de identificare a destinatarului, la livrare;
  • furnizorii a căror activitate constă exclusiv în revânzarea serviciilor poștale, inclusiv prin intermediul unor aplicații informatice disponibile pe o pagină de internet;
  • utilizarea sistemelor automate de colectare/livrare a trimiterilor poștale (lockere), prin reglementarea unor termene minime de păstrare la lockere în vederea ridicării trimiterii poștale, a unei proceduri de informare a utilizatorului cu privire la sosirea trimiterii poștale, avizarea în caz de neridicare a trimiterilor poștale, marcarea acestora etc.
  • Decizia stabilește termenele până la care furnizorii de servicii poștale vor trebui să transmită ANCOM informări în legătură cu:
  • condițiile generale privind furnizarea serviciilor poştale actualizate în conformitate cu modificările şi completările propuse prin proiectul deciziei supus consultării publice, până la data de 1 iulie 2024;
  • mărcile ori denumirile comerciale utilizate pentru furnizarea serviciilor poştale, până la data de 15 martie 2024;
  • datele de contact necesare unei comunicări eficiente în ceea ce privește soluţionarea reclamaţiilor primite de la utilizatori, până la data de 15 martie 2024;
  • rețeaua poștală (puncte de acces/contact fixe deservite de personal, sisteme automate de colectare/livrare, alte clădiri aparținând rețelei poștale), până la data de 15 aprilie 2024.

După adoptare, proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial al României, intrarea în vigoare fiind stabilită la data publicării.

2 COMENTARII

  1. […] Ca urmare a modificărilor legislative și a evoluțiilor tehnologice electronice din ultimii ani de pe piața serviciilor poștale, Consiliului Consultativ al ANCOM a discutat proiectul de decizie privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poștale, care va institui un nou cadru de reglementare. Principalele modificări ale deciziei Proiectul de decizie modifică limita de greutate […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here