Acasă Social ANPC vrea ca pentru fiecare fel de mâncare să se scrie în...

ANPC vrea ca pentru fiecare fel de mâncare să se scrie în meniu toate ingredientele și toți aditivii

DISTRIBUIȚI

Până în primăvara anului viitor, toate meniurile restaurantelor din România vor trebui să conțină detalii clare privind ingredientele folosite, cantitatea, dar şi valoarea energetică a fiecărui fel de mâncare. De la musacaua de cartofi, friptura de porc şi până la tiramisu sau papanaşi, clienţii restaurantelor trebuie să ştie exact ce au în farfurie, a decis Protecția Consumatorilor. Patronii restaurantelor consideră măsura imposibil de aplicat.

Printr-un ordin al președintelui ANPC, patronii de restaurante sunt obligați ca, pentru fiecare fel de mâncare, să scrie în meniu ingredientele care depășesc 20 de grame, dar și aditivii folosiți de bucătar.

Mai mult, înainte să comande, clienții trebuie să știe valoarea energetică, dar și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare pentru fiecare fel de mâncare servit în restaurant sau care poate fi livrat.

Horia – Miron Constantinescu, președinte ANPC: ”Vreau să ne imaginăm că mergem să cumpărăm un pachet de biscuiţi de pe raftul unui magazin, pe ambalajul acestuia găsim absolut toate informaţiile necesare plecând de la ingrediente până la valorile nutritive. (…) Dacă ne gândim la tradiţionala deja şaorma cu de toate, acest ‘de toate’ nu ştim nici în ce cantitate și nici ce reprezintă în variantă finală”.

Patronii susțin că noile reguli sunt greu de pus în practică.

Nutriționiștii spun, la rândul lor, că măsura trebuia adoptată de multă vreme.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here