Acasă Economie APOCALIPSA CIBERNETICĂ

APOCALIPSA CIBERNETICĂ

DISTRIBUIȚI

Datele personale ale românilor, în mare pericol!

Toate instituţiile statului se vor confrunta din aprilie cu grave probleme de securitate informatică, după ce Microsoft îşi va retrage suportul pentru un sistem de operare mai vechi, dar care este încă foarte răspândit în România. Cotidianul Puterea atenționează că popularul sistem de operare Windows XP, precum şi suita de aplicaţii Office 2003, nu vor mai fi actualizate după 8 aprilie 2014, astfel încât orice calculator conectat la internet şi pe care rulează acest soft va avea breşe de securitate cu potenţial catastrofal. Impactul este încă greu de cuantificat, însă există un pericol real ca datele personale a milioane de români, care interacţionează zilnic cu instituţii ale statului, să ajungă la cheremul hackerilor, cu consecinţe dintre cele mai grave.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) precizează că “peste 75% dintre calculatoarele instituţiilor publice din România, care utilizează Windows XP, nu suportă un sistem de operare superior datorită limitărilor hardware. Acest lucru este datorat în bună parte interdicţiei menţinute de câţiva ani ca instituţiile publice să nu achiziţioneze calculatoare, astfel încât parcul actual este învechit”. În afară de problema echipamentelor fizice, trebuie menţionat faptul că, numai anul trecut, statul a plătit peste 100 milioane de lei pentru licenţe software, în mare parte pentru Windows XP. Numărul de calculatoare, din instituţiile de stat, care încă folosesc acest sistem de operare vechi de peste un deceniu, este de ordinul sutelor de mii.

 Un parteneriat păgubos

 Parteneriatul dintre Guvern şi Microsoft, privind înnoirea periodică a licenţelor pentru sistemele de operare care rulează pe calculatoarele tuturor ministerelor, agenţiilor de stat sau ale altor instituţii, implică un nivel al costurilor de zeci de milioane de euro, fiind păgubos din toate punctele de vedere. Asta şi pentru că infrastructura informatică a multor instituţii de stat e veche şi nu poate suporta exigenţele instalării unor sisteme de operare noi, cum ar fi Windows 7 sau 8, statul ignorând până acum total varianta infinit mai ieftină a achiziţionării de sisteme de operare open source.

După ce a îngropat ani de zile sume uriaşe în sisteme vechi produse de Microsoft, statul a ajuns acum într-o fundătură, din care nu va putea ieşi decât prin cheltuirea altor milioane de euro pe echipamente şi programe noi, sau prin decizia radicală de a schimba softul folosit, mai afirmă sursa citată.

Deocamdată însă, la 8 aprilie 2014, statul s-ar putea confrunta cu o adevărată apocalipsă cibernetică, calculatoarele depăşite moral, dotate cu Windows XP, fiind vulnerabile la atacurile viruşilor, troienilor, viermilor, şi ale celorlalte “forme de viaţă” cate bântuie internetul.

”În IT, un echipament se foloseşte în medie trei ani, excepţional cinci ani. După această vârstă computerele de multe ori funcţionează, dar nu mai sunt eficiente. Microsoft retrage suportul pentru XP, iar fără suport înseamnă fără update-uri. Aceste actualizări reprezintă rezolvarea problemelor de securitate şi performanţă. În anii trecuţi, Microsoft a mai retras suportul şi pentru alte produse, iar atunci, în prima săptămână fără update-uri, au fost valuri masive de atacuri. Chiar şi computerele cu antivirus au fost virusate”, a explicat colegilor de la Puterea consultantul IT Gabriel Petrescu.

 Conexiunea la internet, o gaură de securitate

 Soluţia a fost una singură, trecerea la un sistem de operare mai nou, cu update-uri. ”Statul, ca întreg, nu are o politică de înnoire a computerelor la intervale de timp, astfel mă aştept ca, după sfârşitul lunii martie, să continue folosirea computerelor cu Windows XP. Dacă un computer rulează XP şi nu este conectat la nimic, este ok. Îl foloseşti ca maşină de scris, eventual îl conectezi la o imprimantă şi asta e. Dacă are însă acces la internet, atunci va deveni o gaură de securitate. Care sunt şansele să fie compromisă securitatea dacă instituţiile continuă să folosească computerele cu Windows XP după data de 8 aprilie? Foarte mari. Cu siguranţă, vor fi disponibile informaţii pe piaţa neagră”, conchide Gabriel Petrescu.

STS confirmă că utilizarea acestor calculatoare ”va creşte exponenţial” riscul incidenelor de securitate, dar apreciază ca asta s-ar putea întâmpla abia în a doua jumătate a anului. ”Prin încetarea suportului pentru sistemele şi aplicaţiile Microsoft menţionate, riscul privind utilizarea acestora, din punct de vedere al incidentelor de securitate, va creşte exponenţial, cel puţin în a doua jumătate a anului în curs”, se arată în comunicat. STS-ul spune însă că este pregătit să facă faţă efectelor retragerii suportului pentru vechiul sistem de operare. “STS a analizat şi cunoaşte dimensiunea impactului pe care decizia Microsoft o va avea asupra sistemelor informatice şi de comunicaţii aflate în administrare sau utilizare proprie. Strategia STS vizează măsuri imediate, pe termen scurt, şi măsuri pe termen lung, astfel încât efectele să fie minime”, se arată în răspunsul instituţiei.

 Ignoranța

Tehnic, experţii IT recomandă trecerea de la sistemele de operare closed source la cele open source. “Când vine vorba de programe, sunt mai multe modele de licenţiere, care se pot împărţi, în mare, în două categorii: open source şi licenţă proprietară. Aplicaţiile open source îţi permit accesul la fişierele-sursă ale aplicaţiei, să le modifici, să adaugi ce facilităţi vrei, să le repari. Aplicaţiile proprietare nu îţi permit toate aceste lucruri, pentru că sunt interzise prin licenţă, care este contractul dintre tine şi producător”, explică Gabriel Petrescu.

STS susţine că are în plan utilizarea sistemelor open source, însă, cel puţin deocamdată, Guvernul nu a anunţat că ar avea de gând să aleagă această variantă, mult mai ieftină, şi pentru dotarea instituţiilor administraţiei de stat. “STS va utiliza în continuare sisteme de operare Windows XP doar pe staţii izolate, neconectate în nici o reţea sau în reţele interne, total separate de reţele publice, concomitent cu întărirea corespunzătoare a politicilor de securitate informatică. Pentru acces în reţele publice STS, sistemele de operare Windows XP şi aplicaţiile aferente vor fi înlocuite în foarte scurt timp cu software open source ale căror performanţe tehnice şi de securitate vor elimina dependenţa de un unic furnizor şi vor fi conforme cu standardele interne impuse”, spune STS.

 Recomandările STS

 Majoritatea instituţiilor au dezvoltate, în jurul sistemelor de operare, aplicaţii utilizate în diverse scopuri, pentru nevoi interne sau publice, funcţie de specificul şi atribuţiile fiecărei instituţii în parte. Upgrade-ul sistemelor de operare va duce obligatoriu la rescrierea majorităţii aplicaţiilor, cu costuri şi efecte care nu au fost încă luate în calcul: Efectuarea cât mai rapid posibil a unei analize de risc în cadrul fiecărei instituţii deţinătoare de calculatoare bazate pe sisteme de operare Windows XP; Acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic şi acolo unde există specialişti capabili să implementeze şi să administreze, o opţiune viabilă o reprezintă software-ul open-source; Acolo unde XP va fi utilizat în continuare, este necesară înăsprirea politicilor de securitate internă şi colaborarea mult mai strânsă cu organizaţiile de tip CERT.

Așadar, PC-ul utilizatorului poate deveni vulnerabil la viruşi, spyware şi alte programe care afectează securitatea şi confidenţialitatea datelor de companie, programele antivirus nu vor mai putea oferi protecţie completă odată cu expirarea suportului pentru Windows XP, în cazul apariţiei unor probleme, companiile nu vor mai avea acces la suport tehnic online şi prin telefon, iar problemele în cazul unui control efectuat de un organism de audit intern sau extern, duc la suspendarea acreditărilor şi la notificări publice referitoare la eşecul organizaţiei în a asigura protecţia sistemelor şi a informaţiilor despre clienţi şi parteneri.

 Atenție și la bancomate!

 Nu în ultimul rând, trebuie spus că o treime din bancomatele din România funcționează cu Windows XP. Multe dintre ele au o versiune diferită de XP, una care nu este vândută publicului larg şi care va mai fi actualizată de Microsoft câţiva ani de acum încolo. Există însă şi bancomate care funcţionează cu Windows-ul XP standard, de tipul celui instalat pe calculatoarele de acasă. Acele bancomate vor avea nevoie rapid de un sistem nou de operare. Iar unele bancomate sunt prea vechi și pot funcţiona doar cu Windows XP, iar băncile vor trebui să pună în locul lor bancomate noi, adică alte cheltuieli de milioane de euro pentru sistemul bancar din România.

Meniul unui bancomat, adică întrebările și opțiunile care apar pe ecranul său, rulează de fapt în interiorul unor sisteme de operare cât se poate de familiare. Așadar, la 8 aprilie, Microsoft va retrage suportul tehnic pentru XP. Bătrânul sistem de operare nu va mai primi actualizări de securitate, iar toate aparatele care îl folosesc vor fi în pericol în fața hackerilor. Se-aude?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here