Acasă Cultura   „ArtTherapy – the fabulous art of the mind”

  „ArtTherapy – the fabulous art of the mind”

DISTRIBUIȚI

Vizitatorii pot descoperi o estetică dublă a frumosului, dar și a suferinței umane

 Din 18 octombrie până la 1 noiembrie a.c., Galeriile „1001 Arte” din Calea Victoriei 91-93, Bucuresti, găzduiesc expoziția psihopatologică „ArtTherapy – the fabulous art of the mind”.

Vizitatorii pot descoperi și admira lucrări ale unor persoane din cadrul Spitalui de Psihiatrie Eftimie Diamandescu din Cernica (Bălăcenca) județul Ilfov, în fiecare zi între orele 17-20 cu excepția zilei de luni. Curatorul expoziției este Cristian Cojanu, iar coordonatorul proiectului este Irina M.Damaskin vicepreședinte al „1001 Arte”.

Dr. Valentin Veron Toma, coordonator științific al proiectului:”: Expoziția de față vine ca o continuare firească a evenimentului de anul trecut intitulat ArtInsane care a avut vernisajul, în luna iunie, într-un spațiu expozițional găzduit de Biblioteca Academiei Române. În același timp, ea duce mai departe proiectul de psihiatrie culturală pe care l-am dezvoltat, în ultimii ani, în România și pe care l-am promovat pe căile academice obișnuite atât în țară cât și în străinătate. Dacă anul trecut expoziția de artă psihopatologică ArtInsane reprezenta suportul fizic pentru un discurs științific care aducea argumente în favoarea includerii acestui gen de artă în patrimoniul cultural material și imaterial, național și internațional, anul acesta am decis să ies din mediul academic și să aduc arta psihopatologică, ca sub-domeniu al outsider art, în spațiul public al galeriilor profesioniste de artă plastică. Aici, dincolo de aspectul estetic al colecției prezentate, miza este aceea de a face cunoscut publicului amator de artă, dar și publicului larg, o formă de cultură mai puțin explorată, la noi, în mediul non-medical.

Ca și în cazul expoziției ArtInsane, colecția de anul acesta reprezintă suportul pentru un mesaj care se adresează unei audiențe mai largi cu scopul de a se deschide și de a deveni familiară cu modurile de expresie plastică a unei categorii de actori sociali cu totul speciali. Aceștia, de cele mai multe ori suferă o mare varietate de forme de violență socială fiind marginalizați, stigmatizați, expuși unor valuri de resentimente sau ură când nu sunt, pur și simplu complet ignorați. Este vorba, desigur, despre persoanele diagnosticate cu tulburări psihice care, la noi ca și în alte părți, se bucură, dacă putem spune așa de un statut de cetățeni de mâna a doua care nu merită atenție decât pentru a fi reduși la tăcere, în casele lor sau în spații instituționale, dar și împinși la un mod de viață cât mai departe de inima orașului sau a comunității, în general. Prin artă, însă, aceste persoane exprimă o bogăție de trăiri, o bogăție de gânduri și emoții iar această formă de expresie plastică are un rol de cunoaștere diagnostică dar și de tămăduire a unei dureri sufletești adeseori greu de exprimat în cuvinte. Arta plastică este terapeutică dar, în același timp, este și o formă de cultură despre care eu cred că merită să vorbim, fără teamă, fără falsă pudoare, fără dispreț. Așa cum spuneam la început, arta psihopatologică este o parte componentă a patrimoniului cultural al fiecărei țări iar prin această expoziție, dumneavoastră, cei care veniți să o vizitați veți avea ocazia să descoperiți o estetică dublă a frumosului, dar și a suferinței umane, de care, sper eu, vă veți îndrăgosti.

Prin artă, vocea celor tăcuți, sau reduși la tăcere prin mijloace terapeutice clasice, se face auzită mai tare ca oricând, în multe țări ale lumii. Așa cum avut ocazia să constat, în ultimul an, lucrările de artă psihopatologică din România sunt privite ca o surpriză deosebită pentru curatorii unor importante colecții din mari capitale ale lumii. Dacă ei au adus deja acest gen de lucrări în spațiul cultural al galeriilor de artă din marile metropole, la noi acest lucru abia acum începe”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here