Acasă Editorial Aspiranți la putere

Aspiranți la putere

DISTRIBUIȚI

După câteva săptămâni de la referendumul pe justiție, CCR a decis într-un final să-l valideze, respingând toate sesizările. Iohannis a salutat decizia, dar a transmis că toate forțele politice sunt obligate urgent să pună în aplicare votul cetățenilor.

Comisarul Margrethe Vestager va rămâne la Bruxelles pentru un al doilea mandat, chiar dacă nu va reuși să preia șefia Comisiei Europene.

După ce PES susținea că a înghețat relațiile cu PSD înainte de alegerile europarlamentare, ieri, Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu socialiștii europeni și se pare că relațiile s-au îmbunătățit brusc. Nu știm încă poziția PES după întrevedere, dar din cele relatate de Dăncilă lucrurile decurg bine.

După vizita la Bruxelles, Dăncilă, încă șefă interimară la PSD, are de trecut hopul Congresului extraordinar. Lupta pentru funcțiile de conducere pare strânsă, iar ea își dorește să fie șefa social-demcoraților și să-și pună apropiații în funcții-cheie. La fel cum a făcut și predecesorul ei, care acum este la Rahova.

Alegerile europarlamentare au trecut, dar problemele întâmpinate la votul din străinătate sunt încă actuale. Comisia parlamentară care elaboreză Codul electoral a decis ca românii din Diaspora să poată merge la urne timp de trei zile – vineri, sâmbătă și duminică – pentru a se evita cozile la următoarele alegeri.

Grupurile politice din Parlamentul European și-au împărțit comisiile de specialitate, astfel PPE s-a ales cu şapte comisii, Grupul S&D s-a ales cu cinci comisii, iar Renew Europe are trei.

Renate Weber, noul Avocat al Poporului, spune că instituția și-a pierdut din vedere misiunea, pentru este singura autoritate de acest fel din UE care are între competenţe sesizarea CCR pe chestiuni de neconstituționalitate. Poate și Victor Ciorbea și-a dat seama de acest lucru, motiv pentru care privea pasiv cum Ordonanțe de urgență toxice erau lansate de Guvern în neștire.

Finlanda se pregătește să preia de la noi Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar statul de drept va fi tema principală a mandatului. – sursa: EurActiv.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here