Acasă Economie ATENȚIE MARE LA CADASTRU! 

ATENȚIE MARE LA CADASTRU! 

DISTRIBUIȚI

Ruxandra Ghiba , directorul OCPI Ilfov: Întrebați la primării

Ruxandra Ghiba, directorul OCPI Ilfov, a atras atenția, cu prilejul Colegiului Prefectural din 26 septembrie curent, asupra importanței realizării cadastrului sistematic, aflat în desfășurare la nivel național.

”Lucrez de 25 de ani în acest domeniu, conduc de 17 ani acest serviciu și este pentru prima dată în activitatea mea când realizez un cadastru sistematic, adică fac ceea ce am învățat la școală. Dificultățile sunt în special în zonele construite, pentru că nu există o corelație între legislația de cadastru și cea de urbanism. Construcțiile sunt făcute fără trasarea limitelor de proprietate, au apărut construcții în afara proprietății. Șansa reparării tuturor acestor neajunsuri este realizarea cadastrului sistematic. Din Ilfov, în prima parte – pilot a programului de cadastrare sistematică au intrat Copăceni, 1 Decembrie și Clinceni, pentru că îndeplinesc anumite criterii: nu au litigii de hotar, au fondul funciar terminat și nu au foarte mari suprafețe de pădure. Pentru Copăceni, cadastrarea generală este aproape terminată și va fi afișată la sediul autorității publice”, a precizat Ghiba.foto-cadastru

Instituțiile publice care administrează proprietăți în numele statului au obligația, prin conducătorii lor, să verifice afișarea lucrărilor de cadastru sistematic și să dea prestatorului documentele în baza cărora administrează respectivele proprietăți. Având în vedere că orice bucățică de teren va fi intabulată, dacă instituțiile publice nu vor verifica și, eventual, revendica toate proprietățile administrate, cerând corectarea posibilelor erori care apar în aceste documente, proprietățile vor fi intabulate în favoarea posesorului care va fi găsit pe teren.

Același lucru este valabil și pentru toate persoanele fizice care dețin proprietăți. Acestea trebuie să verifice rezultatele cadastrării sistematice și, în eventualitatea în care constată că există neconcordanțe față de ceea ce există în documentele lor, trebuie să se prezinte la primării cu actele de proprietate.

Perioada de afișare a cadastrului sistematic la primărie este de 60 de zile (estimată între 3 octombrie și 3 decembrie 2016). De asemenea, rezultatele cadastrului sistematic trebuie afișate și pe pagina ANCPI, unde pot fi consultate și, dacă este cazul, contestate (inclusiv electronic).

În Ilfov, din cele 37 de localități rămase au fost încheiate contracte de finanțare pentru realizarea cadastrului sistematic în extravilan cu 23 de UAT-uri – Afumați, Berceni, Bragadiru, Brănești, Buftea, Cernica, Ciolpani, Ciorogârla, Cornetu, Dascălu, Domnești, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Măgurele, Moara Vlăsiei, Nuci, Otopeni, Snagov, Tunari și Vidra, iar pentru celelalte localități există intenția de a cere finanțare de la OCPI pentru cadastrare.

În ceea ce privește cadastrarea imobilelor din intravilan, primăriile trebuie să realizeze operațiunile din fonduri proprii, urmând ca la final să primească pentru fiecare imobil intabulat maxim 60 de lei, indiferent de suma plătită pentru lucrare.

La finalul cadastrului sistematic trebuie să existe o evidență exactă a tuturor proprietăților din România, inclusiv a proprietăților deținute de stat, ceea ce pare cel mai dificil de realizat în acest moment.

Programul național de cadastru și carte funciară este obligatoriu să fie implementat în perioada 2015-2023, iar România beneficiază de importante alocări financiare de la Uniunea Europeană. Accelerarea înregistrării imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin proceduri simplificate de înregistrare sistematică, precum și creșterea numărului imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară constituie obiective asumate de statul român, în considerarea principiului constituțional de a garanta proprietatea.

De menționat că realizarea unei corecte cadastrări sistematice este extrem de importantă, pentru că, la finalizarea acesteia, în baza ei vor fi închise toate evidențele de până acum și vor fi deschise alte cărți funciare. La final, proprietatea asupra unui bun imobil va putea fi dovedită doar prin extrasul de carte funciară, extrasul de plan cadastral și opisul alfabetic al proprietarului, rezultate în urma cadastrării sistematice. Toate celelalte documente de până acum vor fi arhivate și vor dobândi valoare istorică. – A. R.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here