Acasă Economie Au crescut contribuţiile lunare pentru pensii

Au crescut contribuţiile lunare pentru pensii

DISTRIBUIȚI

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunţat că toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul salariului minim se vor modifica, prin notificarea asiguratului. având în vedere că din 13 ianuarie 2021 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este 2.300 lei.

În cazul asiguraţilor care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În consecinţă, începând cu data de 13 ianuarie 2021, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socialǎ este de 2.300 lei.

Având în vedere că, potrivit legii, contribuţia pentru pensii este de 25% din salariul brut, înseamnă că aceasta se va majora de la 558 de lei (prin rotunjirea făcută de CNPP pentru suma de 557,5 lei, cât era anul trecut) la 575 de lei pe lună. Adică 17 lei în plus în fiecare lună.

”Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că, din iniţiativa casei teritoriale de pensii,  toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 2.300 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului”, potrivit CNPP.

Noua valoare de 2.300 lei nu are implicaţii în ceea ce priveşte contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 13 ianuarie 2021, în temeiul O.U.G. nr. 163/2020”, notează casa de pensii.

Cât costă cumpărarea vechimii

Prin OUG nr. 163/2020, a fost reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim șase ani. Încheierea unui astfel de contract poate fi solicitată numai până la 31 august .2021. În intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.

Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate a fost 2.230 lei, respectiv o sumă minimă lunară de plată de 558 lei. Cum din 13 ianuarie salariul minim brut pe ţară a fost majorat la 2.300 de lei, rezultă o sumă minimă lunară de plată de 575 de lei, respectiv 6.900 lei pentru cumpărarea unui singur an de vechime şi 41.400 de lei pentru cumpărarea a șase ani de vechime. Suma este acum mai mare cu 1.224 lei.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here