Acasă Politic Au muncit prea mult: Un nou proiect de lege privind zilele libere

Au muncit prea mult: Un nou proiect de lege privind zilele libere

DISTRIBUIȚI

Parlamentarii au pregătit un nou proiect de lege prin care vor stabili stabili zilele libere, nelucrătoare, acordate angajaților de la stat. Acestea vor fi diferite de sărbătorile legale. De asemenea, parlamentarii vor stabili şi zilele în care se vor recupera aceste zile libere pentru a nu mai schimba programul de lucru prin ordonanţe de urgenţă. “Această măsură vine în ajutorul firmelor din domeniul privat, care vor avea predictibilitate şi îşi vor putea gestiona activităţile din timp, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Marea surpriză vine în cazul familiilor în care unul dintre soţi este bugetar întrucât partenerul va putea beneficia de aceleaşi perioade libere. Nu în ultimul rând, unităţile din turism vor şti cu exactitate perioadele în care pot oferi pachete turistice pentru mini-vacanţe.

Conform parlamentarilor, zilele libere preconizate pentru 2019 sunt:

Sărbătoare legală 24 ianuarie 2019 – joi / Zi liberă preconizată 25 ianuarie – vineri

Sărbătoare legală 1 mai – joi / zile libere preconizate 2, 3 mai – joi, vineri

Sărbătoare legală 15 august – joi / Zi liberă preconizată 16 august – vineri

Sărbătoare legală 25, 26 decembrie – miercuri, joi / Zi liberă preconizată 27 decembrie – vineri

Sărbătoare legală 1, 2 ianuarie 2020 – miercuri, joi / Zi liberă preconizată 3 ianuarie – vineri.

La art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins: “(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, Guvernul stabileşte prin hotărâre de Guvern zilele de muncă pentru care se acordă zile libere, care preced şi succed sărbătorile legale, respectiv zilele în care se recuperează acestea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here