Acasă Economie Bani doar pentru jumătate din M6

Bani doar pentru jumătate din M6

DISTRIBUIȚI

Magistrala de metrou M6 (1 Mai – Aeroportul Otopeni) va avea finanțare europeană nerambursabilă asigurată doar pe jumătate din distanță, adică până la Stația Tokyo (zona Mall Băneasa), atenționează Asociația Pro Infrastructură. Decizia vine în urma eșecului autorităților române de a lămuri îngrijorările exprimate de Comisia Europeană prin scrisoarea trimisă la București în 16 februarie 2018.

În scrisoare, experții de la Bruxelles prezintă șase ”aspecte critice” în vederea obținerii finanțării nerambursabile, dintre care două extrem de grave: absența unei analize de opțiuni veritabile și estimarea costurilor la un nivel prea scăzut. În plus, Comisia critica faptul că Magistrala M6 nu ține cont de construirea noului terminal T2 la Aeroportul Otopeni în est (spre Autostrada A3), iar studiul de trafic nu este de încredere. La fel de important este deranjul creat pe DN1 în timpul execuției stațiilor în galerie deschisă, iar autoritățile române sunt prea optimiste cu privire la implementarea proiectului în 4,5 ani (unul aferent licitației și alți 3,5 de lucrări în teren).

Din februarie și până în septembrie au fost mai multe runde de dialog între partea română și specialiștii europeni, însă ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a confirmat public, la 6 noiembrie, că vom primi bani doar pentru sectorul 1 Mai – Tokyo. Valoarea totală estimată este de 6,35 miliarde lei, din care fondurile europene vor acoperi 2,36 miliarde. În jur de 416,5 milioane lei reprezintă contribuția de la bugetul de stat, iar aproape 1,46 miliarde lei vor veni din împrumutul JICA (Guvernul Japoniei). Cererea de finanțare a fost retrimisă la Bruxelles pe noile coordonate. MFP zice că investiția va fi gata la finele anului 2023. – C. M.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 2 =