Acasă Economie BANI PENTRU TREI PROIECTE IMPORTANTE DIN MĂGURELE

BANI PENTRU TREI PROIECTE IMPORTANTE DIN MĂGURELE

DISTRIBUIȚI

Primăria Măgurele a reușit să obțină finanțare de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru trei proiecte esențiale dezvoltării comunității, declară primarul Narcis Constantin. Este vorba despre ”Pasaj str. Atomiștilor peste Șoseaua de Centură a Bucureștiului”, pentru care au fost alocați 5.505.732 lei pentru consolidarea completă a structurii de rezistență a podului, construirea de trotuare pietonale, reabilitarea rampelor etc, ”Reabilitarea și extinderea Liceului Teoretic Horia Hulubei”, proiect căruia i s-au atribuit 10.541.815,3 lei pentru construirea unui corp al școlii generale și “Creșă cu program de zi – trei grupe (1 – 3 ani)”, proiect care a primit 2.676.752 lei și care va fi construit lângă Policlinica Măgurele.

Suma totală obținută pentru orașul Măgurele prin programul PNDL este de 18.724.299 lei (4.160.955 euro). Procedurile de achiziție publică vor fi demarate în cel mai scurt timp posibil, întrucât ne dorim începerea lucrărilor cât mai rapid.

 

Ilfovul – la coada clasamentului alocărilor prin PNDL

 

În prima jumătate a anului 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat prin PNDL peste 600 milioane de lei către autorităţile din teritoriu, fie că este vorba de primării sau consilii judeţene, potrivit datelor publicate de minister. În top cinci al judeţelor care au primit bani prin PNDL sunt Olt, Teleorman, Giurgiu, Buzău şi Bihor

La polul opus, pe ultimele trei locuri se află judeţele Ilfov, Covasna şi Tulcea. PNDL este un program înfiinţat în 2013, cu trei subprograme, şi este destinat realizării, extinderii, modernizării sistemelor de alimentare cu apă, sistemelor de canalizare, staţiilor de epurare, unităţilor de învăţământ şi unităţilor sanitare, precum şi reabilitării drumurilor publice judeţene şi comunale.

 

Ilfovul primește bani puțini prin PNDL pentru că ”are venituri”

 

Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a negat acuzaţiile potrivit cărora ar fi alocat banii din PNDL I pe criterii politice, subliniind că autorităţile locale au primit sumele după principiul “primul venit, primul servit”. “Informaţia publică vehiculată nu se referă la alocări. Ne referim la plăţi. În acest moment, PNDL, etapa I, are un buget alocat ca formă de uzanţă cash-ul bugetar de două miliarde de lei. Din acest cash bugetar se decontează toate facturile care sunt transmise către minister. Acele localităţi care au contractele de finanţare în derulare nu le-a împiedicat absolut nimeni să vină să deconteze aceste lucrări”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Totodată, Shhaideh a precizat că nu este normal ca cei 30 miliarde de lei din PNDL II să-i fi repartizat în mod egal la cele 41 de judeţe. “Nu ne este indiferent dacă avem cinci localităţi într-un judeţ sau 200. Cu cât numărul este mai mare, reprezintă mai multe colectivităţi şi mai multe proiecte. Nu ne este indiferentă suprafaţa judeţului. Una este să vorbim de 100 de locuitori care ar avea acces la apă, canal şi alta este să vorbim de 1.000 de locuitori. Şi nu ne sunt indiferente veniturile autorităţilor locale”, a explicat ea.

Prin PNDL II, judeţele Suceava, Caraş-Severin, Vaslui şi Teleorman vor beneficia de cele mai mari sume, respectiv 928,5 milioane de lei, 883,2 milioane de lei, 882,2 milioane de lei şi 875,8 milioane de lei. La polul opus se află Harghita (516,3 milioane de lei), Covasna (392,2 milioane de lei), Ilfov (374,6 milioane de lei) şi Bucureşti (166,2 milioane de lei). – CRISTINA ANGHELUȚĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here