Acasă Cultura BANOMETRU: Românii nu văd cu ochi buni educația financiară

BANOMETRU: Românii nu văd cu ochi buni educația financiară

DISTRIBUIȚI

Românii se simt stăpâni pe situație atunci când vine vorba de gestionarea propriului buget. Doar 1% dintre aceștia ar apela la un consilier financiar pentru a-și înțelege mai bine bugetul personal, în timp ce jumătate dintre aceștia susțin că sunt unicii responsabili de veniturile și cheltuielile personale, arată rezultatele unui studiu realizat la comanda Banometru, un program gratuit de educație financiară.

Bărbații se declară mai stăpâni pe gestionarea propriului buget de cheltuieli (55%) și apelează într-o mai mică măsură la părinți (13%), față de aproape 25% dintre românce care declară că sunt ajutate de părinți.

Atunci când întâmpină dificultăți financiare, 65% dintre români spun că sunt mai atenți la felul în care își gestionează veniturile și cheltuielile, în timp ce 30% și-ar schimba locul de muncă. Împrumutul este o soluție pentru 37% dintre români, 22% le-ar cere bani prietenilor, iar 15% ar solicita un credit bancar.

Pentru a se redresa financiar, femeile sunt mai deschise decât bărbații să găsească activități suplimentare care să le completeze veniturile; 35% dintre acestea și-ar mai lua un loc de muncă, în timp ce doar 25% dintre bărbați sunt dispuși să facă acest efort.

”Oamenii ajung să caute un specialist doar în momentul în care se  află într-o situație din care nu mai văd nicio ieșire. Este greși! Ar trebui să apelăm la consultanță financiară din timp tocmai pentru a nu ajunge în momentul în care să ne simțim încătușați. O abordare echilibrată a cheltuielilor ne va ajuta să economisim, să investim și să știm cum să ieșim din orice impas financiar.”, declară Cornel Ionescu, trainer și consilier financiar al programului Banometru.

Totuși, despre prundență vorbesc românii când se gândesc la propriul buget anul acesta. Nouă din zece români cred că vor fi mai atenți cu felul în care-și vor gestiona finanțele personale, arată datele studiului. Previziunile nu se corelează însă cu situația economică a țării, rata inflației sau deprecierea monetară.

Cercetarea a fost realizată de Reveal Marketing Research în ianuarie 2019. Banometru este un program de educație financiară pentru adulți care oferă gratuit beneficiarilor atât informație de bază, cât și consultanță personalizată, pentru a-i ajuta să ia decizii financiare sănătoase și în cunoștință de cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here