Acasă Politic Bătălie politică pe tema funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice

Bătălie politică pe tema funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice

DISTRIBUIȚI

Proiectul USR care permite primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice a fost respins de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisiile de buget-finanțe și pentru administrație.

Doar de ochii lumii, propunerea USR a fost înglobată într-un proiect de aprobare a unei ordonanțe care și-a produs deja efectele, ceea ce face ca măsura să nu poată fi aplicată în mod real, consider deputatul USR Oana Cambera.

În contextul creșterii prețurilor la gaze și al riscului ca sute de mii de români să rămână fără căldură și apă caldă în iarna care bate la ușă, mai mulți parlamentari ai USR au depus, la începutul lunii noiembrie, un proiect de lege prin care să le fie permis primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanțarea cheltuielilor aferente asigurării acestor servicii de utilitate publică.

Proiectul a fost adoptat de Senat, inclusiv cu voturile PSD și PNL, iar luni s-a aflat în dezbaterea Comisiilor reunite de buget-finanțe și pentru administrație. De data aceasta, reprezentanții puterii au preferat să respingă proiectul USR, arătând însă că preiau propunerea noastră în proiectul de aprobare a OUG nr. 83/2021 pentru unele măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului, spune Cambera.

„Ceea ce au făcut astăzi PSD și PNL este o nouă păcăleală. Au respins proiectul USR și au înglobat propunerea noastră în ordonanța care se referea la împrumuturi din Trezorerie pentru cofinanțarea unor proiecte de investiții conștienți fiind că, în acest fel, ea nu se va mai putea aplica. OUG 83/2021 și-a produs deja efectele, cererile de finanțare au fost deja depuse, iar plafonul alocat pentru aceste împrumuturi stabilite prin OUG 83/2021 a fost integral consumat. Cu alte cuvinte, propunerea noastră a fost inclusă degeaba în ordonanță, pentru că autoritățile locale nu vor mai putea împrumuta bani pentru plata serviciului de termoficare pentru că plafonul stabilit a fost deja epuizat, lucru recunoscut, de altfel, astăzi de secretarul de stat din Ministerul Finanțelor prezent la dezbatere. Ceea ce au făcut astăzi PSD și PNL este doar o altă minciună din lungul șir cu care ne-au obișnuit. Spun că îi interesează soarta oamenilor, dar iau, de fapt, tot mai multe măsuri în defavoarea acestora”, declară Cambera.

Atât proiectul USR, cât și legea de aprobare a OUG 83/2021 vor ajunge la votul plenului Camerei Deputaților.

Proiectul prevede ca unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de un miliard de lei. Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here