Acasă Politic Batalionul 528 ISR Brăila, antrenament alături de plutoanele de recunoaștere RECCE ale...

Batalionul 528 ISR Brăila, antrenament alături de plutoanele de recunoaștere RECCE ale Grupului de Luptă NATO în România

DISTRIBUIȚI

Aproximativ 100 militari români, francezi și luxemburghezi au participat, în perioada 17-22 septembrie, la un exercițiu de instruire în comun în Centrul de Instruire Babadag.

Timp de o săptămână, militari ai Batalionului 528 ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) Cercetare „Vlad Țepeș” din Brăila s-au antrenat alături de plutoane de recunoaștere (RECCE) din Franța și Luxemburg, din cadrul Grupului de Luptă NATO din România, coordonat de Franța, exersând secvențe tactice, exerciții de tragere și activități sportive care au avut ca scop creșterea interoperabilității și schimbul de proceduri de recunoaștere în mediu aliat.

 Activitățile de instruire în comun s-au finalizat cu semnarea, de comandantul Grupului de Luptă NATO în România și de cel al Batalionului 528 ISR, a unui certificat de parteneriat.

 Parteneriatul este primul de acest tip de la începutul misiunii Eagle în țara noastră și va asigura o relaționare de durată între plutoanele de recunoaștere RECCE ale Grupului de Luptă NATO în România și Batalionul 528 ISR.

Grupul de Luptă Avansat Consolidat al NATO din România (NATO enhanced Forward Presence Battle Group Romania) este unul dintre cele 8 grupuri de luptă multinaționale permanente ale NATO dislocate în partea de est a teritoriului Alianței, celelalte grupuri de luptă fiind dislocate în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria. Aceste forțe militare constituie împreună, la nivelul Flancului Estic, Prezența Avansată Consolidată a NATO (NATO Enhanced Forward Presence), care este o forță militară de apărare și de descurajare aliată NATO desfășurată pentru a proteja și asigura securitatea în statele cele mai apropiate de Rusia.

România a solicitat încă din 2016 (Summitul de la Varșovia) întărirea prezenței militare a NATO pe Flancul Estic în zona sudică, a României și a Mării Negre, și a continuat să insiste pentru aceasta, ulterior. Inițial însă au fost create numai patru astfel de grupuri, în statele NATO care aveau frontieră comună cu Rusia și Belarus, state considerate ca fiind cele mai vulnerabile, din perspectiva acestei vecinătăți.

În 2022, constituirea grupului de luptă din România a survenit drept efect al acumulării de forțe ruse de dinaintea invaziei ruse din Ucraina. Declanșarea confruntării din februarie 2022 a fost un motiv care a validat adoptarea atitudinii de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung de către NATO și a condus la înființarea unor astfel de grupuri și în Slovacia, Ungaria și Bulgaria. În ansamblul său, crearea celor patru grupuri suplimentare a reprezentat în același timp și un răspuns al Statelor Unite ale Americii și al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, la cerințele Rusiei de revenire la situația strategică de dinainte de 1997.

 

2 COMENTARII

  1. […] Aproximativ 100 militari români, francezi și luxemburghezi au participat, în perioada 17-22 septembrie, la un exercițiu de instruire în comun în Centrul de Instruire Babadag. Timp de o săptămână, militari ai Batalionului 528 ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) Cercetare „Vlad Țepeș” din Brăila s-au antrenat alături de plutoane de recunoaștere (RECCE) din Franța și Luxemburg, […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here