Acasă Info Local BERCENI, o comună europeană!

BERCENI, o comună europeană!

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 11 mai 2019, organizația locală PNL Berceni, condusă de președintele George Ene, a prezentat în fața a peste 100 de cetățeni din localitate un program despre cum vede dezvoltarea viitoare a comunei.

La evenimentul găzduit de primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin, au participat și consilierul județean Ștefan Rădulescu, administratorul public al județului Ilfov, Irinel Scrioșteanu, și președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache.

George Ene a prezentat modul în care el și echipa PNL propun dezvoltarea comunei Berceni, dezvoltare axată pe patru capitole principale 1. PUG și Strategie de dezvoltare, 2. Infrastructură, 3. Educație, cultură, sport și 4. Instituții.

În primul rând a fost adusă în discuție necesitatea elaborării unei strategii de dezvoltare și a unui Plan de Urbanism General, documentele de bază pentru viitorul localității.

 Strategia de dezvoltare a localității, imperios necesară

Strategia de Dezvoltare reprezintă principalul document care să prevadă obiectivele prioritare ale unei localități. Mai mult, o strategie de dezvoltare bine făcută trebuie să conțină toate nevoile  pe care comuna Berceni le are, dar mai ales pașii pentru rezolvarea acestor nevoi, costurile și sursele de finanțare pentru fiecare obiectiv în parte.

Planul Urbanistic General (PUG) este documentul care reglementează dezvoltarea urbană a comunei Berceni și, ținând cont că actualul PUG a fost aprobat în anul 2001, este clar că localitatea are nevoie urgentă de un nou document care să creeze armonie în extinderea locativă a comunei. Anual, în comuna Berceni se construiesc peste 250 de case, iar actualul PUG nu are prevederi clare cu privire la regimul de înălțime al clădirilor, existând riscul major ca între case să apară hale, depozite sau chiar blocuri.

George Ene a subliniat faptul că în actualul mandat s-a încercat impunerea construirii de blocuri în zona stadionului dar, din fericire, atât consilierii PNL, cât și consilierii demisionari de la PSD au respins acest proiect, acesta fiind de fapt și mărul discordiei în cazul dizolvării consiliului local, atât de dorită de primar, secretar si contabila șefă, care au ținut morțiș ca aceste blocuri să se construiască, deși este clar că lipsa drumurilor, a rețelei de apă și canalizare, aglomerația și tot haosul imobiliar de astăzi nu permit acest lucru.

 Comuna Berceni are nevoie, urgent, de 30 de km de asfalt și 40 de km de trotuare!

La capitolul Infrastructură sunt trei componente principale: apă și canalizare, asfaltare și trotuare si iluminat public.

Echipa PNL, condusă de tânărul George Ene, care este director executiv al Asociației de Apă și Canalizare a județului Ilfov, atrage atenția că în 2019 este inadmisibil ca Primăria Berceni să nu aibă nici măcar un orizont de timp în care să înceapă realizarea rețelelor de apă și canalizare. Lucrarea ar aduce mari beneficii atât sănătății, mediului, cât și în buzunarul cetățenilor care ar face economii serioase prin racordarea la rețeaua publică.

Asfaltarea și trotuarele reprezintă în mod cert două necesități urgente ale comunei Berceni, care are nevoie de cel puțin 30 de km de asfalt și peste 50 km de trotuare.

Cu privire la drumul județean (strada principală), Consiliul Județean Ilfov începe licitația pentru asfaltare și, cel mai probabil, în toamna acestui an vor începe lucrările, iar partea de trotuare adiacente rămâne în stand by, până când primăria realizează rețeaua de apă și canalizare.

Iluminatul public este iarăși una din marile probleme ale localității. În această privință se impune realizarea unui sistem modern prin tehnologie LED, care înseamnă consum redus de electricitate și viață lungă pentru lămpi.

În prezent, în Berceni, dacă vrei să faci sport trebuie să plătești!

La capitolul Educație, cultură, sport, avem trei componente principale: în primul rând creșa, grădinița și școala, apoi centrul cultural și nu în ultimul rând baza sportivă.

Este evident că, ținând cont de afluxul mare de locuitori care aleg să se mute în comuna Berceni, capacitatea actuală a școlilor și grădinițelor este depășită și acest lucru este un factor al aglomerației rutiere zilnice, pentru că foarte mulți părinți aleg să ducă copiii la școală sau grădiniță în București, din lipsa variantelor în localitate. Aceste construcții trebuie foarte bine gândite și amplasate în locuri accesibile, iar PUG-ul și strategia de dezvoltare vot ajuta la acest aspect.

Centrul cultural este un obiectiv care lipsește, deși este nevoie urgentă de o astfel de instituție, ținând cont că formația de muzicuțe și grupul Minisong nu au unde să își desfășoare activitatea și, mai mult, în lipsa lui, comuna suferă enorm la capitolul cultură, un capitol cu un important impact în educația comunității. În plus, copiii nu au o sală unde să își desfășoare serbările sau să își cultive talentul actoricesc.

Baza sportivă actuală este, din păcate, degradată, lipsindu-i întreținerea necesară bunei funcționări. Este inadmisibil ca părinții să plătească chirie pentru utilizarea bazei sportive a comunei de către copiii care vor să facă sport. Cinismul celor care au pus această taxă, domnul primar și doamna contabil șef, denotă importanța pe care o acordă copiilor care vor să facă mișcare, indiferent de nivelul de performanță pe care îl ating. Această taxă trebuie urgent eliminată, iar cetățenii, mai ales copiii, să fie încurajați să urmeze calea sportului.

În viziunea PNL, la capitolul Instituții, primăria trebuie să înființeze Poliția Locală și o societate pentru întreținerea domeniului public.

Unul din principalele motive pentru care comuna nu beneficiază de mari investiții este faptul că în Primăria Berceni nu există niciun angajat cu specialitate în atragerea de fonduri europene. Lipsa banilor și incapacitatea de a solicita bani europeni generează subdezvoltare, iar la un moment dat, dacă se menține acest ritm, se ajunge la blocaj.

 Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: Dialogul cu primarul lipsește cu desăvârșire!

 Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, a declarat că nu întrevede nicio urmă de dorință pentru colaborare din partea actualuli primar și că dialogul lipsește cu desăvârșire. În aceste condiții, echipa PNL își propune să câștige alegerile pentru Primăria comunei Berceni și astfel localitatea să intre în colaborare cu Județul.

Atât Irinel Scrioșteanu, administratorul public al județului, cât și Narcis Constantin, primarul orașului Măgurele, au subliniat că susțin echipa PNL Berceni, fiind siguri că începând din 2020 dezvoltarea comunei va intra pe un făgaș normal.

George Ene a mai precizat că, împreună cu echipa sa, își asumă responsabilitatea și misiunea de a implementa în comuna Berceni lucrurile necesare pentru a ieși din situația neplăcută în care aceasta se află. Cu răbdare și sprijin din partea locuitorilor, lucrurile se pot îndrepta. –

material publicat ”la comanda PNL, cod unic mandatar 41190007”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here