Acasă Economie Bilanț dezastruos, deocamdată, pentru acțiunea ”Demetra”

Bilanț dezastruos, deocamdată, pentru acțiunea ”Demetra”

DISTRIBUIȚI

În urmă cu câteva zile Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel național pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import.

ANSVSA a demarat o acțiune de amploare ca parte a operațiunii de control “Demetra”, aflată sub coordonarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Bilanțul este dezatruos. ANSVSA a anunțat duminică, într-un comunicat de presă, că a verificat trei depozite și 430 de camioane care aduceau în România legume și fructe din Uniunea Europeană, a dat 31 de amenzi în valoare de 602.200 lei și a neutralizat o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe.

Până la această dată au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe și 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancțiuni în valoare totală de 602.200 de lei. A fost reținută oficial și dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe.

Detaliat situația se prezintă astfel: 23 de tone de ceapă uscată din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria și Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, 6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone de roșii din Spania, 2,2 tone de vinete din Spania, 8 tone ardei gras din Spania și 60 de kg de roșii din Grecia

Dintre neconformitățile sancționate, au fost menționate lipsa documentelor sanitare veterinare, iginenă necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depășirea capacității de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare; lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare), lipsa autorizației de fucționare a depozitului de destinație.

Acțiunea de control a ANSVSA se va desfășura pe toată durata operațiunii ”Demetra”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here